august 2014
Aristoteles Workshop, 2014
Cei 12 participanţi selectaţi pentru ediţia 2014 a Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar organizat de Dan Nuţu, provin din România, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Slovenia şi Ungaria şi au fost selectaţi de un comitet al televiziunii ARTE/France.
 
Ei vor fi grupaţi în patru echipe mixte a câte trei studenţi - un regizor, un operator şi un monteur - şi vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, de la găsirea subiectului, la montaj şi post-producţie. Echipa câştigătoare va primi un premiu în valoare de 2.000 de euro, acordat datorită susţinerii Farmexim.


Mai jos, lista celor 12 participanţi - care miercuri (20 august 2014) vor sosi la Vama, în Bucovina (judeţul Suceava) pentru cea de-a noua ediţie Aristoteles Workshop - şi funcţia pe care o vor avea în echipă:

Cei patru regizori:
Dmytro Sobchuk (29 de ani, Ucraina)
Evdokia Moskvina (30 de ani, Rusia)
Nina Blazin (34 de ani, Slovenia)
Alina Manolache (24 de ani, România)
 
Cei patru operatori/directori de imagine:
Barbu Bogdanovici (28 de ani, România)
Răzvan Chirilă (23 de ani, România)
Ruben Agadjnean (29 de ani, Republica Moldova)
Erno-Aron Palfi-Horvath (22 de ani, Ungaria/România)

Cei patru editori de montaj:
Ciprian Cimpoi (30 de ani, România)
Diana Rădulescu (24 de ani, România)
Mircea Bobina (25 de ani, Republica Moldova)
Raluca Petre (24 de ani, România)


Experţii şi tutorii care îi vor îndruma pe studenţii ediţiei de anul acesta vor fi cineaştii John Appel, Jeroen Berkvens, Nino Kirtadze şi Tania Rakhmanova. Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali, la sfârşitul workshopului.

Cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop (AW) se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 20 august - 21 septembrie 2014. Atelierul este găzduit de pensiunea Casa Călin.
 
----------------------------------------------
 
Despre Aristoteles Workshop
AW se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune. Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune.
 
Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Compania Farmexim, care acordă 2.000 de euro pentru echipa câştigătoare, a susţinut atelierul şi în 2013, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).
 
-----------------------------------------------
 
Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:
John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene şi ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs).

Referinţe online:
Aristoteles Workshop - on Facebook
Aristoteles Workshop - Official website
Aristoteles Workshop - Testimonials

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus