Aristoteles Workshop (AW), atelierul internaţional de film documentar organizat de Dan Nuţu, a început de două săptămâni. Cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens (Olanda) i-au îndrumat pe studenţi în toată această perioadă. Mai jos, ce spun o parte din studenţii şi profesorii de anul acesta despre prima parte a workshopului.
În prima zi, fiecare participant şi-a prezentat reel-ul (fragmente din filmele realizate până în prezent) în faţa colegilor, tutorilor şi echipei AW, o ocazie bună pentru studenţi de a se cunoaşte foarte repede, din punct de vedere artistic şi al meseriei pe care o are fiecare: regizor, operator sau editor de montaj.
A urmat o sesiune de cursuri teoretice, despre instrumente cinematografice şi tehnici de bază în limbajul filmului, despre legile sale, diferenţa dintre a observa şi a înregistra, mijloacele prin care imaginea poate manipula percepţia, cum citeşte mintea umană o imagine, un cadru etc. Cursurile au fost combinate cu exerciţii practice pe teren, vizionarea unor filme şi analiza lor, s-a discutat despre mijloacele de care a uzat regizorul pentru a obţine diferite efecte.
În fiecare zi studenţii au fost pe teren pentru a-şi căuta (şi chiar a filma) viitoarele subiecte care se vor concretiza la finele atelierului într-un film documentar de 30 de minute. În cele două săptămâni, fiecare echipă şi-a stabilit un ritm de lucru, şi a reuşit să îşi construiască relaţia cu personajele despre care va realiza un film.
Ce spun câţiva dintre participanţii din 2014, după primele două săptămâni
Barbu Bogdanovici (director de imagine, 28 de ani, România):
"O să zic aşa: ai o lună să cauţi subiect, să construieşti relaţiile cu personajele, să filmezi, să editezi şi să prezinţi un documentar de jumătate de oră. În acelaşi timp, trebuie să-ţi cunoşti colegii de echipă şi să stabileşti un ritm de lucru. Cu toţii venim din alt loc şi avem stiluri diferite. Cu alte cuvinte, Aristoteles Workshop este o provocare, asta este unic la programul acesta: trebuie să te agăţi de şansa asta şi să o foloseşti."
Evdokia Moskvina (regizor, 30 de ani, Rusia):
"Să fiu aici pentru mine înseamnă o ţară străină, o limbă necunoscută, o echipă nouă şi doar o săptămână să găsim o poveste puternică pentru un film documentar. Din punctul meu de vedere, Aristoteles reprezintă o provocare pentru că te pune în situaţia de a descoperi căi noi, atât în film, cât şi în lucrul cu alţi oameni."
Raluca Petre (editor montaj, 24 de ani, România):
"Înainte de toate, ca editor la Aristoteles, vreau să obţin două lucruri: structură şi ritm în filmul pe care îl facem aici. Importat este să nu mergi pe drumuri deja bătute, ci să gândeşti ce e autentic pentru tine ca filmmaker în momentul ăsta. Asta facem aici, am început de două săptămâni."
Răzvan Chirilă (director de imagine, 23 de ani, România):
"Având oportunitatea să primesc feedback de la tutori şi de la colegii din echipă, mi-aş dori să merg cât de departe posibil pe estetica imaginii şi structura vizuală, fără să mă repet sau să-mi fie teamă să-mi asum riscuri. Oamenii din Vama sunt atât de apropiaţi de cei din oraşul meu natal, încât simt că putem face un documentar foarte personal şi intim."
Alina Manolache (regizor, 24 de ani, România):
"Atelierul presupune un efort concentrat. Provocarea pentru mine este, în contextul unui set de limitări creative, impuse de timpul foarte scurt, să reuşesc să obţin ceva diferit."
Ruben Agadjnean (director de imagine, 29 de ani, Republica Moldova):
"Aici, la Aristoteles, nu participi doar ca editor, director de imagine, inginer de sunet sau editor, ci de fapt contribui la construcţia unui documentar plecând de la un exerciţiu, alături de ceilalţi colegi din echipă. Şi primeşti o serie de şanse să-ţi demonstrezi capacităţile, să-ţi îmbunătăţeşti skills-urile, ideile şi măiestria. "
Diana Rădulescu (editor montaj, 24 de ani, România):
"Aristoteles este despre căutare şi despre cum ajungi să-ţi găseşti vocea prin personaje, emoţiile lor şi, într-un final, prin filmele pe care le facem aici. Oameni interesanţi, locuri frumoase, un workshop minunat!"
Erno-Aron Palfi-Horvath (director de imagine, 22 de ani, Ungaria/România):
"Prima săptămână la Aristoteles a fost o perioadă de studiu, când doi profesori din Olanda ne-au îndrumat să facem un documentar bun. Am primit mici exerciţii care ne-au ajutat să înţelegem în mare structura unui astfel de film. Cazarea este minunată, mâncarea excepţională, iar oamenii sunt toţi unici şi frumoşi. În concluzie, Aristoteles este o oportunitate fantastică."
Cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens despre ediţia 2014
John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune) spune despre conceptul programului Aristoteles Workshop - de a studia, a conceptualiza, a filma, a evalua şi într-un final de a face un film în doar patru săptămâni - că este chiar unic.
"În sensul acesta, cred că este unul dintre cele mai bune programe de film documentar. Este extrem de folositor să fii, timp de o lună de zile, într-un fel de oală sub presiune plină de energie şi să trebuiască să respecţi deadline-uri clare, pentru ca la final să iasă un film. Aristoteles Workshop este o excelentă modalitate de a învăţa."
Cel de-al doilea tutor, Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă):
"Este un clişeu, dar ca să faci un film documentar bun trebuie "să-ţi urmezi inima". Şi poate să fie "un film despre orice", acesta fiind un alt clişeu, dar din nou foarte adevărat. O poveste reală vine din suflet, trebuie să fii pasionat de subiect şi mai ales curios. Dacă nu eşti curios, nu te aştepta ca publicul să fie interesat de ceea ce se întâmplă în povestea ta. Iar curiozitatea nu poate fi învăţată. O ai sau nu o ai, este unul din punctele de plecare", spune Jeroen.
Experţii John Appel şi Jeroen Berkvens au predat mai departe ştafeta tutorilor Nino Kirtadze, care lucrează deja cu studenţii de câteva zile şi Tania Rakhmanova, care a ajuns ajuns în acest weekend de la Paris. Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali, la sfârşitul workshopului.
Cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop (AW) se desfăşoară în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 20 august - 21 septembrie 2014. Atelierul este găzduit de pensiunea Casa Călin.
Referinţe online:
Aristoteles Workshop - on Facebook
Aristoteles Workshop - Official website
Aristoteles Workshop - Testimonials