septembrie 2014
Noul locatar
Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a pus în scenă, la Teatrul "Nottara" din Bucureşti, spectacolul Noul locatar de Eugéne Ionesco. Premiera va avea loc sâmbătă, 20 şi duminică, 21 septembrie 2014, ora 19.00, la Sala "Horia Lovinescu". Decorul spectacolului este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Grămoşteanu care semnează şi asistenţa de scenografie. În rolul principal publicul îl poate vedea pe actorul spaniol Francisco Alfonsín. Din distribuţie mai fac parte actorii: Ada Navrot, Gabriel Răuţă şi Ion Grosu. La Cluj, spectacolul Noul locatar va putea fi văzut în luna decembrie 2014, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE, ediţia a IV-a.


"Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobilă sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada de vişini a lui A.P. Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător... Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?" - scria Gábor Tompa în caietul program al spectacolului.

 

Spectacolul a avut avanpremiera în luna iulie 2014. Cu această ocazie, teatrologul George Banu scria în revista Dilema veche: "Ionesco şi spectacolul lui Tompa / Stürmer acordă o dimensiune parabolică situaţiei expuse. Noul locatar e un utopist ce imaginează lumea condusă după regulile spiritului, o lume supusă şi controlată. Dincolo de valoarea privată a naraţiunii, concluzia conduce la sensuri generale, umane, sensuri rebele, căci aici planurile se prăbuşesc şi rezultatele le contrazic."
De: Eugen Ionescu Regia: Gábor Tompa Cu: Francisco Alfonsín, Ada Navrot, Ion Grosu, Gabriel Răuţă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus