noiembrie 2014
Articole diverse
În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie.

Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piaţa românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme.

În fiecare seară, de la ora 22,00, pe siteul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice şi documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est şi chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecţii online va începe duminică, 9 noiembrie 2014, chiar în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un simbol al separării şi opresiunii comuniste. De la ora 22,00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producţii: Afacerea Tănase, în regia lui Ionuţ Teianu, şi În spatele cortinei, în regia lui Bogdan Mustaţă.

Documentarul Afacerea Tănase este o producţie care reconstituie celebra scenă de spionaj, numită de presa franceză Afacerea Tănase. Personajele principale sunt disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma. Documentarul dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Cea de-a doua producţie difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este În spatele cortinei. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Proiectul Baricada culturală are şi o importantă componentă de conţinut on-air. În perioada 9 noiembrie - 22 decembrie 2014, pe toate frecvenţele FM naţionale dar şi online, Radio România Cultural va difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluţiei de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuţi în anul 1989 şi înregistrări document cu personalităţi ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste. 

Startul on-air al proiectului va avea loc tot pe 9 noiembrie 2014. De la ora 18,30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. O lecţie de rememorare şi o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut. Cum a început totul? Cum s-a împărţit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraş precum Berlinul şi locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor '90 şi 2000? O poveste despre Europa, despre ziduri şi spaţii ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, şi a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, aşa-numita "fâşie a morţii", aflată pe graniţa dintre Est şi Vest.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus