decembrie 2014
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2014
Aceasta, dragii mei, este printre cele mai frumoase lecţii despre curaj pe care am văzut-o în ultima vreme... Singura - din ultima vreme. E ca o aliniere a planetelor, un ceai nici prea fierbinte, nici prea rece, o melodie bună rău de tot, un oftat care îţi eliberează sufletul de tot ce e greu sau ca un lucru bun care te învăluie cu grijă şi îţi oferă o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Ceea ce e fascinant, totuşi, e că, de fapt, cunoşteai perspectiva aia, numai că nu ţi-ai găsit până în acel moment curajul să ţi-o asumi, să o laşi să te pătrundă şi să te bucuri de ea. A Million Miles Away te aduce faţă în faţă cu momentul în care respiri uşor şi realizezi că "da, simţeam asta". Şi că ai nevoie doar de un impuls, de un moment, un loc şi de oamenii potriviţi.

Jennifer Reeder reface paşii unei călătorii iniţiatice prin "de-ale vieţii", din care înveţi cât trăieşti. Deşi nu e un basm şi nici nu se dă la bac (poate că ar trebui), este presărat cu tot felul de elemente magice care te ghidează, plutind pe retină, pe drumul acela oribil şi fascinant către necunoscut: maturizarea. Avem, deci, o grămadă de adolescente care se confruntă cu tot felul de probleme care ne sunt familiare, aşa că nu le voi relua. Cert este că ne macină din interior.


Pe de altă parte, avem o deja-matură care pare că s-a pierdut pe drum. La început ai impresia că aparţine primei categorii, asta pentru că ţine un jurnal în care notează nişte chestii foarte interesante pentru o - aşa cum am considerat-o eu mai târziu - super-badass profă. Uitaţi un indiciu din viitor, adolescenţi şi adolescente: se mai întâmplă! Călătoria nu ia sfârşit decât atunci când tu iei sfârşit, aşa că până se va întâmpla asta, vei avea parte în continuare de momente în care te vei simţi sufocat, neînţeles şi trist. Trebuie luat în calcul faptul că eşti nevoit să dai nas în nas cu societatea, chiar şi atunci când eşti la fundul butoiului. Cum faci asta? Îţi pui o mască. Acesta este un clişeu al supravieţuirii. Toată lumea îl recunoaşte, cu toţii suntem reticenţi atunci când vine vorba despre el, dar niciunul dintre noi nu va renunţa prea uşor la el, pentru că doar gândul de a rămâne gol în faţa celorlalţi este înspăimântător. Dar acest proces face parte din călătorie şi chiar ar fi plictisitoare fără el.

Aceste două lumi, care par foarte departe una de cealaltă, se întâlnesc într-un moment de sinceritate şi îşi dau seama că au foarte multe în comun. Şi toate astea se întâmplă pe o piesă de Judas Priest, pe care fetele de care vorbeam mai sus o repetă la cor, cu o profă nouă şi... nu vă mai spun decât să vă uitaţi la ochii lor şi să vedeţi când se petrece magia.

Şi să vă duceţi sâmbătă, 13 decembrie 2014, începând cu ora 11 la Cinema Elvira Popesco, la Proiecţia specială pentru adolescenţi din cadrul BIEFF 2014. Intrarea e liberă şi nu vreţi să rataţi aşa ceva!

Secţiunea Oberhausen Film Festival: The Female Gaze: A Million Miles Away (regia Jennifer Reeder, 28 min, SUA, 2014)

Descarcă programul BIEFF, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus