noiembrie 2014
Articole diverse
Cu ocazia centenarului naşterii scriitorului argentinian Julio Cortázar, Ambasada Republicii Argentina în România şi Instituto Cervantes din Bucureşti organizează în perioada 24-27 noiembrie 2014, la sediul Institutului (Bd. Regina Elisabeta 38), o serie de activităţi menite să celebreze viaţa şi opera acestui extraordinar scriitor care influenţat atât de puternic literatura secolului XX şi să readucă creaţia cortazariană atât în atenţia iubitorilor de literatură, cât şi a celor de film.

Se vor proiecta patru filme argentiniene dintre care trei lungmetraje de ficţiune inspirate din povestirile marelui scriitor şi un documentar biografic Julio Cortázar, semnat de Tristán Bauer.

De asemenea, se vor organiza şi întâlniri cu traducătorii Tudora Şandru Mehedinţi, Luminiţa Voina-Răuţ, Marin Mălaicu Hondrari sau Lavinia Similaru, câţiva dintre cei care au făcut posibila întâlnirea între literatura lui Cortázar şi cititorii lui în limba română.

Publicul iubitor de literatură şi film va avea prilejul să vizioneze la Sala Auditorium a Instituto Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta 38) un "Cortázar animat" în filmul Historias de Cronopios y de Famas (film de animaţie regizat de Julio Ludueña, în 2013, inspirat din volumul omonim Poveşti cu Cronopi şi Glorii, v.o. spaniolă, subtitrare în limba română), documentarul Cortázar, apoi Circe, în regia lui Manuel Antin, inspirat în povestirea cu acelaşi titlu, La Cifra Impar, regizat de acelaşi Manuel Antin, pornind de la povestirea Cartas de mamá din volumul Armele secrete (aceste ultime trei titluri se vor proiecta în v.o. spaniolă cu subtitrare în engleză). Intrarea liberă, număr de locuri limitat, rezervări [email protected]

Program

Luni, 24 noiembrie 2014

ora 19:00
Proiecţia filmului Historias de Cronopios y de Famas (Regia: Julio César Ludueña, Argentina, 2013, animaţie, v.o. spaniolă, subtitrare in română)
Sinopsis: Tensiunile între clase şi genuri, între naţional şi internaţional, popular şi formal, culoare şi alb-negru, figurativ şi abstract reaprind eterna discuţie a luptei între contrarii aşa cum se întâmpla cu imaginarele fiinţe ale lui Cortázar, Cronopii şi Gloriile. Povestirile fantastice prin care Cortázar a descris realitatea sunt recreate într-un colaj cinematografic pornind de la lucrări aparţinând unor mari pictori argentinieni: Alonso, Bonta, Crist, Espósito, Noé, Pagano, Sáez, Santoro, Seguí şi Tarsia. Fiecare a contribuit cu măiestria sa artistică şi stilul propriu, sprijiniţi de tehnicile avansate ale animaţiei contemporane, graţie unei echipe de animatori coordonată de Juan Pablo Bouza. Regizorul Julio Ludueña a pus la cale acest proiect chiar în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Julio Cortázar la Paris, când tânărul Ludueña tocmai participase cu un film la Quinzaine des Réalisateurs. Construcţia acestui film de animaţie începe însă abia în 2007; filmul e structurat pe zece capitole care readuc în prezent faimoasa scriere din 1962 a lui Cortázar, într-un registru muzical şi audiovisual surprinzător, care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului şi a presei de specialitate.

Marţi, 25 noiembrie 2014

ora 18:00 - masă rotundă: Traducătorii despre Cortázar, cu participarea doamnelor Tudora Şandru Mehedinţi şi Lavinia Similaru.

ora 19:00
Proiecţia documentarului Cortázar (regia Tristán Bauer, Argentina, 1994, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză).
Sinopsis: Spectatorul va putea să descopere momentele cheie din viaţa autorului. Copilăria populată de cărţi, pregătirea pentru ocupaţia de profesor, viaţa din Paris şi publicarea masivă a romanelor şi povestirilor sale. Revoluţia Cubaneză, Mai '68 în Franţa, scriitorul explică legăturile dintre literatură şi politică în opera sa, vorbeşte despre poezia dedicată lui Che Guevara sau despre interzicerea cărţilor sale în Argentina în anii '70.

Miercuri, 26 noiembrie 2014

ora 19:00
Proiecţia filmului Circe (regia Manuel Antín, Argentina, 1964, dramă, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză, scenariu de Manuel Antín şi Julio Cortázar pornind de la povestirea cu acelaşi titlu)
Sinopsis: Cei doi foşti iubiţi ai Deliei Mañara, Héctor şi Rolo, au murit într-un mod ciudat. Acum, că Mario se îndrăgosteşte de Delia, încep îndoielile, suspiciunile, zvonurile...

Joi, 27 noiembrie 2014

Ora 18:00 - Masă rotundă: Traducătorii despre Cortázar, cu participarea traducătorilor Luminiţa Voina Răuţ şi Marin Mălaicu Hondrari, alături de Laura Albulescu - redactor şef, Editura ART.

Ora 19:00
Proiecţia filmului La cifra impar (regia Manuel Antin, Argentina, 1962, dramă, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză, film inspirat în povestirea Cartas de mamá din volumul Armele secrete). Va vorbi despre film regizoarea spaniolă Judith Collell, vicepreşedinta Academiei Spaniole de Film.
Sinopsis: După moartea fratelui său, protagonistul fuge alături de cumnata sa în Franţa. Fug de familie şi de prejudecăţi. O contactează totuşi pe mama sa de la care află că fratele său, mort, a întrebat de el. Să fie o greşeală sau a înnebunit mama?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus