ianuarie 2015
Mommy
Mommy / Mami (2014), în regia lui Xavier Dolan, deţinătorul Premiului Juriului la Cannes 2014 şi alegerea Canadei pentru secţiunea "Cel mai bun film străin", la Oscar 2015, va avea premiera în România în 23 ianuarie 2015.Mommy (2014) spune povestea emoţionantă a unei mame şi a fiului ei, un adolescent hiperactiv şi cu mari probleme de adaptare la societate, în vârstă de 15 ani. "Într-o Canada fictivă din anul 2015, în care guvernul a modificat legea serviciilor de sănătate" - aşa cum se spune la începutul filmului - o femeie de 46 de ani, văduvă şi cvasişomeră, are de ales dacă să locuiască împreună cu băiatul ei "mai special", asumându-şi efectele crizelor sale, sau să îl interneze într-un sanatoriu, sub efectul unei legi nou introduse. Un ajutor neaşteptat se iveşte din partea unei vecine mutate de curând chiar vizavi. Între cei trei se naşte o relaţie specială, greu de descris.

Personajele principale sunt interpretate de trei actori care au colaborat şi în trecut cu tânărul regizor canadian Xavier Dolan. În rolul mamei joacă actriţa Anne Dorval (J'ai tué ma mère, Laurence Anyways, Les amours imaginaires). Adolescentul cu probleme este interpretat de actorul Antoine Olivier Pilon (College Boy: Indochine, Laurence Anyways). Iar misterioasa vecină este Suzanne Clément (Laurence Anyways, J'ai tué ma mère). În film o veţi putea recunoaşte pe celebrul star canadian, actor, comic, regizor, om de radio şi tv Patrick Huard, pe care l-aţi văzut recent şi la noi în comedia Starbuck.


Record canadian la box office
 
În weekend-ul premierei din Canada, pelicula a depăşit recordul canadian la box office: aproape 500.000 $. După numai cinci săptămâni a acumulat încasări în valoare de 2,4 milioane $, o sumă enormă ţinând cont că premiera a avut loc numai în Quebec şi Toronto.
 
"Sunt impresionat, entuziasmat şi mândru la gândul că atât de mulţi locuitori din Quebec au venit să vadă filmul, precum şi de generozitatea cu care au comentat pe internet şi pe platformele de socializare", a spus tânărul regizor Xavier Dolan în septembrie 2014. "Ultimele trei zile mi le-am petrecut citind diverse comentarii din partea celor care au fost să vadă filmul. Aprecierile pe care le-am primit din partea spectatorilor sunt cele mai importante premii pe care un film le poate primi. Le mulţumesc şi producătorilor (Les Films Seville) că au avut curajul să rupă barierele şi să-şi asume riscul realizării acestui film, acceptând ideea că piaţa este un lucru atât de sensibil şi, câteodată, total aleator", adaugă Xavier.


1:1 - nu înseamnă un egal, ci victorie la Cannes 2014!
 
Filmat în formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (conform Variety.com), fiind unul dintre rarele momente când s-a aplaudat spontan şi frenetic. Criticii au fost foarte entuziaşti şi l-au menţionat pe tânărul regizor quebecois (25 de ani) alături de Godard şi Almodovar.
 
Ideea de a filma un lungmetraj în acest format i-a venit lui Dolan după ce în 2013 a realizat un videoclip muzical tot în 1:1. "Acest tip de format mi se pare că transmite cumva emoţie şi sinceritate", spune Xavier Dolan. "Pătratul perfect încadrează feţele cu aşa o simplitate, astfel încât mi se pare cadrul ideal pentru a trage portrete. Nimic nu distrage atenţia şi nimic nu afectează imaginea într-un asemenea spaţiu. Personajul este subiectul nostru principal, este centrul atenţiei şi nu are nici o scăpare. Ochii noştri nu-l pot sau nu o pot pierde. În plus, 1:1 este formatul coperţilor CD-urilor, precum şi formatul imprimeurilor de pe toate gecile".
 

Durata: 139 minute
-------------------------------------

Xavier Dolan - filmografie

Mommy (2014) - regizor, scenarist, producător, creatorul costumelor
Tom à la ferme (2013) - regizor, scenarist, producător, actor, regizor post-producţie sunet
College Boy: Indochine (scurtmetraj) - regizor, scenarist
Laurence Anyways (2012) - regizor, actor, scenarist, producător executiv, costume, regizor post-producţie sunet
Les amours imaginaires (2010) - regizor, scenarist, actor, producător, costume
J'ai tué ma mère (2009) - regizor, actor, scenarist, producător, costume

La numai 25 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J'ai tué ma mère / I Killed My Mother a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori - Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din selecţia Competiţiei oficiale pentru Leul de aur.
 
La vârsta de 8 ani, în 1997, şcolarul Xavier Dolan îi scria o scrisoare (apărută recent pe Twitter) lui Lonardo Di Caprio, pe atunci celebru în urma filmului Titanic (1997), în care îşi manifesta speranţa ca, la un moment dat, să poată juca într-un film alături de el.
 
Mommy este al cincelea lungmetraj al lui Xavier Dolan, iar scenariul îi aparţine tot regizorului. Pe coloana sonoră veţi putea recunoaşte trupe celebre ale anilor \'90: Dido, Counting Crows sau Oasis.
 
În acest moment, Mommy are rating-ul 91% pe tomatometer-ul RottenTomatoes.com, nota 8,3 pe IMDb.com şi 79 metascore pe Metacritic.com.

 
-------------------------------------

Mommy / Mami (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
--------------------------

Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Independenţa Film - pe YouTube

Foto: © Les Films Séville
 

Regia: Xavier Dolan Cu: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, Patrick Huard

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus