Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Premiile Gopo, 2015

Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediţie a Premiilor Gopo, 2015


ianuarie 2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 30 martie 2015, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

De-a lungul celor opt ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. 

În 2014, cu filmul Poziţia copilului, Călin Peter Netzer şi-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obţinut, pentru perfomanţele lor, premiile de interpretare la categoriile Cea mai bună actriţă în rol principal (Luminiţa Gheorghiu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Ilinca Goia).

Înscrierile pentru cea de-a 9-a ediţie a Premiilor Gopo au loc în perioada 26 ianuarie - 6 februarie 2015. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficţiune şi documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi Cel mai bun scurtmetraj documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucureşti, în atenţia dnei. Roxana Elekes (Coordonator producţie Premiile Gopo). 

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în 2015 din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă  PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro
 
Evenimentul Gala Premiilor Gopo 2015 este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Toate articolele despre Premiile Gopo, 2015


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Câştigătorii Premiilor Gopo, 2015, Comunicat de presă
 Nominalizările celei de a 9-a ediţii a Premiilor Gopo, 2015, Comunicat de presă
 Paul Ipate şi Diana Cavallioti - Prezentatorii celei de-a 9-a ediţii a Premiilor Gopo, 2015, Comunicat de presă
 Scurtmetraje de ficţiune şi scurtmetraje documentar - Gopo, 2015, Claudia Cojocariu
 Coca Bloos - Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo, 2015, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Premiile Gopo, 2015


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer