martie 2015
Premiile Gopo, 2015
Născută în anul 1925 la Rădăuţi-Prut (pe 8 februarie 2015 a împlinit, aşadar, 90 de ani), Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1952 (secţia Actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare - conform propriilor spuse, "nu-ţi trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare" - actriţa are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producţiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice şi dublaje de voce.

Şi-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea - în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finţi, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După şapte ani de teatru, în 1957, actriţa a debutat în cinema cu un mic rol în Ciulinii Bărăganului, ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o co-producţie româno-franceză co-regizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.


După un rol în primul film de lungmetraj ficţiune al lui Mircea Săucan, Când primăvara e fierbinte (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă co-producţie româno-franceză - şi tot o ecranizare după Panait Istrati - Codin (1963), în regia elveţianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, Comoara din Vadul Vechi (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie şi care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale - Duminică la ora 6 (1966) şi Balanţa (1992).

Talentul uriaş ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriţei colaborări multiple cu câţiva dintre cei mai importanţi şi mai prolifici regizori români dinainte şi după 1989: Mircea Mureşan (Răscoala şi Baltagul - unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu (Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, Pentru patrie, Triunghiul morţii şi 15), Mircea Moldovan (Viforniţa, Pintea, Totul se plăteşte şi Expediţia), Maria Callas Dinescu (De bunăvoie şi nesilit de nimeni, Bunicul şi doi delincvenţi minori şi Marele premiu), Malvina Urşianu (Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu şi Liniştea din adâncuri), Mircea Drăgan (Raliul şi Atac în bibliotecă), Cristian Mungiu (Occident şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) sau Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare şi Poziţia copilului).

Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda şi un Premiu Special, regizorului de animaţie Ion Truică.

Născut în 1935 la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animaţie, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. De asemenea grafician şi scenograf, regizorul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Cineaştilor, al Asociaţiei Internaţionale a Filmului de Animaţie şi al UNITER. A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". A predat desen, compoziţie, istoria costumului şi teoria scenografiei la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Universitatea "Hyperion" din Bucureşti şi UNATC.

Începând cu 1968, a avut numeroase expoziţii de grafică şi scenografie la Bucureşti, Iaşi, Annecy, Lund, Leipzig. A mai publicat: Poetica filmului de animaţie (2002), Arta scenografilor români (2003), Teoria scenografiei (2003), volumul de eseuri Efectul de cupolă (2005), albumul Iarna caligrafului (2010) şi volumul de poezie Praful şi pulberea (2010); a îngrijit volumul postum Dan Jitianu, Sinteza scenografică (2004).


Pe lângă o selecţie în competiţia de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneţia şi Teheran. Cel mai recent film al său, Obeliscul (2014, pe un scenariu co-scris cu Laurenţiu Damian şi inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza) a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est (care i-a acordat şi Premiul de Excelenţă în 2008), în Ziua Filmului Românesc.

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie 2015 la Teatrul Naţional Bucureşti - Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2 şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus