martie 2015
Aliyah DaDa
Subiecte controversate din istoria ţării şi a comunităţii evreieşti din România vor fi puse în discuţie joi, 26 martie 2015, de la ora 18.00, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, odată cu lansarea oficială pe ecrane a documentarului Aliyah DaDa, regizat de Oana Giurgiu. Proiecţia va fi precedată de lansarea cărţii Râs de şobolan, în prezenţa autoarei israeliene Nava Semel, la ora 17.00, în foaierul Institutului Francez. Nava Semel şi Hana Benyamini sunt două dintre protagonistele filmului care vor fi prezente la evenimentul din 26 martie 2015.

În prima săptămână de la lansare, filmul va putea fi vizionat în Bucureşti, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Studio şi Cinemateca Union, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie 2015 să aibă proiecţii în peste zece oraşe din ţară.

O altă proiecţie specială va avea loc miercuri, 25 martie 2015, la ora 18.00, la Casa de Cultură Mihai Ursachi din Iaşi. Ca însemnat centru al comunităţii evreieşti din România, Iaşul este teatrul unor importante evenimente prezentate în film. Proiecţia va avea loc în avanpremiera programului Astra Film on Tour - cele mai importante filme de la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra, unde Aliyah Dada a avut premiera mondială, vor fi prezentate în Iaşi la Teatrul Fix.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

 

În 1882, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, într-o relaţie de iubire şi ură ale cărei consecinţe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuţia evreilor, Pogromul de la Iaşi, implicarea lor în construcţia Partidului Comunist sau înţelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România şi Israel.

 

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică şi de public. "Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate", notează LiterNet.ro, explicând că filmul este "teribil de necesar". "E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi".


Scriitoarea Nava Semel a publicat volume traduse în mai multe limbi şi a primit premii literare importante atât în Israel, cât şi peste hotare. Membră a Institutului Massuah de Studiere a Holocaustului, ea povesteşte în film despre părinţii ei, Mimi Artzi, supravieţuitoare a lagărelor naziste, şi tatăl ei, Yitzhak Artzi, originar din Bucovina, lider al organizaţiei sioniste de tineret Hanoar Haţioni în România, devenit ulterior un important om politic din Israel. Despre cartea ei, Râs de şobolan, scriitorul Norman Manea declara că este "puternică şi unică, precum arta însăşi", una dintre "acele opere opere interesante, originale, autentice, de reală vibraţie şi forţă".

După război, Hana Benyamini s-a înscris în organizaţia sionistă de stânga Haşomer Haţair, unde l-a cunoscut pe soţul ei, Carol Buium Benyamini. În timpul războiului, acesta fusese condamnat la pedeapsa capitală pentru acţiuni îndreptate împotriva regimului Ion Antonescu, însă reuşise să scape si să se ascundă. Carol şi Hana au părăsit România în decembrie 1947, în cea mai mare acţiune de emigrare - 15.000 de oameni au trecut într-o singură zi graniţa spre Bulgaria, îmbarcându-se spre Palestina. Hana şi, Carol împreună cu alţi membri ai organizaţiei Haşomer Haţair, au fondat în Israel kibuţul Reshafim.


Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letiţia Ştefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.


Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC.

Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul CNC, al Ambasadei Israelului în România şi al Institutului Francez.



Regia: Oana Giurgiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus