aprilie 2015
Festivalul filmului european, 2015
Filme româneşti

Acasă la tata (2015). Debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn (remarcat în 2015 pentru scurtmetrajul Maica domnului de la parter), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprişor, Andi Vasluianu. Filmul lui Andrei Cohn va marca joi, 7 mai 2015, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficială a Festivalului Filmului European, 2015. Proiecţia va fi precedată de un cuvânt introductiv al organizatorilor şi va fi urmată de o sesiune Q&A, cu Andrei Cohn şi echipa sa, moderată de criticul de film Andrei Rus.

Autoportretul unei fete cuminţi (2015). Filmul cu care tânăra regizoare a debutat în acest an este o dramă despre maturizare, în care o femeie de "familie bună", doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze şi să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească. Nota de originalitate a acestui film constă în faptul că regizoarea a distribuit mai mulţi actori amatori, printre care şi părinţii săi. Ana Lungu estea autoarea mediumetrajului Burta balenei (2014). După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Retrospectivă Tudor Giurgiu. Vor fi prezentate filme ale regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului - Legături bolnăvicioase (2006), Nunţi, muzici şi casete video (2008), Superman, Spiderman sau Batman (2011), Despre oameni şi melci (2012), De ce eu? (2015).

Aferim! (2015). Filmul lui Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de la Berlin 2015, spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea plecat împreună cu fiul său în căutarea unui rob fugar. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude şi cu echipa care a realizat filmul. Moderator: Mihai Fulger, critic de film.

Filme premiate

Ida (Polonia, 2013), un film al regizorului polonez Pawel Pawlikowski, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregăteşte să devină călugăriţă. Pelicula, care a câştigat în 2015 Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, explorează un alt fel de călătorie spre aflarea propriei identităţi.

Calvary (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, este povestea unui cântăreţ care ajunge într-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul văduv care îl găzduieşte crede că are de a face cu încarnarea fostei sale soţii şi reuşeşte să-i convingă pe săteni că femeia s-a întors printre ei în persoana unui bărbat. Filmul, care va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014), TIFF (2014).

Bande des filles (Franţa, 2014), filmul Célinei Sciamma, a deschis secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2014 şi a câştigat cinci premii la festivaluri importante precum International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014).

Class Enemy (Slovenia, 2013), filmul lui Rok Bicek, care a obţinut 17 premii, este bazat pe o poveste adevărată despre elevii care îl acuză pe noul lor profesor de limba germană pentru sinuciderea unei colege. După proiecţie va avea loc o sesiune Q&A cu actriţa Doroteja Nadrah, moderată de Ileana Bârsan, critic de film.

The Cut (coproducţie, 2014), cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, a fost premiat în 2014 la Festivalul de la Veneţia.

Viktoria (coproducţie Bulgaria-România, 2014), filmul Mayei Viktoria, premiat la Festivalul de la Munchen, prezintă povestea unei fete care s-a născut în Bulgaria comunistă fără să fi fost dorită de mama ei şi relaţia dintre cele două femei în timpul ultimilor ani ai regimului comunist şi în primii ani de capitalism. Proiecţia, care va fi prezentată la Gala de închidere a festivalului, va avea loc în prezenţa regizoarei Maya Viktoria şi a producătoarei Anca Puiu, şi va fi urmată de o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Hipocrat (Franţa, 2014), un film despre experienţele prin care trece un medic rezident într-un spital în care lucrează şi tatăl său. Filmul regizat de Thomas Lilti a obţinut un premiu Cesar (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiecţia va avea loc în prezenţa scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Ileana Bârsan.

Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), în regia lui Szabolcs Hajdu, are în distribuţie actori români de prim rang, precum Răzvan Vasilescu şi Dragoş Bucur. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu echipa care a realizat filmul.

Biografii, ecranizări

Pasolini (coproducţie Franţa-Belgia-Italia, 2014), este un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul îi are în distribuţie pe Willem Dafoe şi Maria de Medeiros.

Acasă la Bergman (Suedia, 2013) este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Realizat de Jane Magnusson şi Hynek Pallas, marele cineast suedez este prezentat de regizori celebri precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa, Francis Ford Coppola. Prezintă Ileana Bârsan, critic de film.

Miss Julie (coproducţie, 2014) este o ecranizare a piesei lui August Strindberg, în regia lui Liv Ullman, având o distribuţie de zile mari, cu Jessica Chastian şi Colin Farrell cap de afiş.

Scurtmetraje

Scurtmetraje din Republica Moldova - Colecţia de arome (r: Igor Cobileanski, 2014) / Cadoul (r: Dumitru Grosei, 2014) / În ataş (r: Mircea Bobînă, 2015). Proiecţia scurtmetrajelor va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care participă regizorul Igor Cobileanski, moderată de criticul de film Mihai Fulger.

Ziua Filmului Studenţesc - Acordajul profesorului Octav / Echilibru / In the House / Sin / Alice / Iulian. A True Story / Lecţia despre cerc / Lucky - Selecţie de scurtmetraje produse de UNATC I.L. Caragiale, urmată de o dezbatere la care participă regizorii şi echipele filmelor, moderată de Doru Niţescu, profesor UNATC.

Evenimente conexe

Proiecţii multimedia şi concerte live de Ziua Europei, cu duo-ul Disco Sigareta şi instalaţia interactivă Cross Reality by kotki Visuals. Instalaţia interactivă Cross Reality mixeaza capturi live ale persoanelor care trec prin dreptul ei cu secvenţe video şi imagini din filme europene, realizând videoclipuri originale. Disco Sigareta introduce în compilaţiile sale compoziţii din coloane sonore ale unor filme de referinţă şi piese româneşti din filme cunoscute, rezultatul fiind surprinzător.

Atelierele de educaţie cinematografică pentru elevi cu criticul de film Ileana Bîrsan au ca obiectiv familiarizarea cu filmul european, diferitele estetici cinematografice, diferenţele între filmul mainstream şi filmul de artă, prin desfăşurarea unui dialog între elevi, plecând de la tema/temele filmului vizionat. Detalii despre condiţiile de participare, în curând.

Atelierul de critică de film susţinut de criticul Andrei Rus are scopul de a-i familiariza pe tinerii cinefili cu noţiuni elementare de analiză de film. Atelierul va avea componente practice şi teoretice prin care participanţii se vor putea deprinde cu modalităţile diferite de receptare a cinematografului.

Anim'est - workshop de animaţie pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu. Atelierul are o componentă practică - se vor realiza scurte filmuleţe în diverse tehnici: stop motion, 2D, decupaj - cu personaje şi lumi fantastice. Detalii despre condiţiile de participare, în curând.

Republica Moldova şi Ucraina - în FOCUS. Evenimentul îşi propune ca, prin film şi dezbateri cu invitaţi speciali, să aducă iniţiativele culturale europene mai aproape de cele două ţări şi, de asemenea, să aducă R. Moldova şi Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat cu sprijinul EUNIC Global. Alături de filme produse în cele două ţări, va avea loc la UNATC o masă rotundă dedicată profesioniştilor în domeniu, Producţia şi coproducţia de film în Europa.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociaţia K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor.

Parteneri media: Dilema veche, Europa FM, Evenimentul zilei, Mediafax, Radio România Cultural, Bucureşti FM, TVR, Ziare.com, AaRC, Blog de Cinema, Calea europeană, Cinemagia, Dor de ducă, Film Menu, Film Reporter, Gratuitor, igloo, Kooperativa 2.0, Liternet, Anthony Frost, Observator cultural, Modernism, The Institute

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus