aprilie 2015
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2015
Luni, 20 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 19:30, Gala de deschidere
Taxi
Regia: Jafar Panahi, Iran, 2015, 82 min
La fel ca cele două filme anterioare, In film nist / This Is Not a Film (2011) şi Closed Curtain (2013), Taxi a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Păstrând regula spaţiului închis, Jafar Panahi şi actorii săi neprofesionişti, care sunt plimbaţi prin oraş de taximetristul-regizor şi a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant şi profund uman al Teheranului de azi.

Marţi, 21 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 19:00, Competiţie
Autoportretul unei fete cuminţi
Regia: Ana Lungu, România, 2015, 81 min
După debutul Burta balenei (co-semnat cu Ana Szel), Ana Lungu revine cu un lungmetraj solo la fel de independent, dar mai ambiţios. Foarte franţuzesc (în sensul şaizecist), Autoportretul... este parţial jucat de neprofesionişti, dar beneficiază de apariţia unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, într-un rol secundar. Premiera mondială - în noua secţiune What the?!, Rotterdam 2015.

ora 21:00, Proiecţie specială
Reţeaua
Regia: Claudiu Mitcu, România, 2015, 62 min
Documentarul-eveniment Reţeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigaţie jurnalistică de Vlad Mixich, urmăreşte traseul citostaticelor absente de pe piaţa internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavii din România. Un fragment din Reţeaua a fost prezentat în luna ianuarie 2015 la Parlamentul European.

Cinema Elvira Popescu

ora 18:30, Panorama
3 coeurs / Trei inimi
Regia: Benoit Jacquot, Franţa, 2014, 106
Cu: Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve
O complicată călătorie sentimentală în care Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg şi Chiara Mastroianni converg şi construiesc un triunghi amoros. Ele sunt surori, iar el e amorezat de amândouă.

ora 20:30, Panorama
Mr. Kaplan
Regia: Álvaro Brechner, Uruguay, 2014, 98 min
Cu: Héctor Noguera, Néstor Guzzini, Rolf Becker
Mr. Kaplan îl găseşte pe Jacob Kaplan, la vârsta de 76 de ani şi în mijlocul unei crize existenţiale. Întâmplarea face ca acesta să fi scăpat din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi, imediat ce descoperă că proprietarul cafenelei de lângă plajă este neamţ, îşi dă seama că are un scop: să îl prindă pe nazist şi să-l aducă în faţa justiţiei.

Miercuri, 22 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 19:00, Competiţie
Kebab i Horoskop / Kebab şi Horoscop
Regia: Grzegorz Jaroszuk, Polonia, 2014, 75 min
Cu: Bartlomiej Topa, Piotr Zurawski, Tomasz Schuchardt
Kebab, fost şaormar underground, şi Horoscop, fost prezicător la revista Lumea animalelor, ajung, cât ai zice "minimalism", specialişti în marketing la o firmă de vândut covoare. Polonezul Grzegorz Jaroszuk păşeşte delicat pe un teren bătătorit de alde Kaurismaki şi Roy Andersson. Premiera mondială Karlovy Vary.

ora 21:00, Panorama
The Cut / Tăietura
Regia: Fatih Akin, Germania, 2014, 138 min
Cu: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury
Cea mai nou opus lui Fatih Akin, Tăietura, este o dramă istorică ce discută genocidul armean de la începutul secolului XX care a avut peste 1,5 milioane de victime.

Cinema Elvira Popescu

ora 18:30, Panorama
Pasolini
Regia: Abel Ferrara, Italia, 2014, 86 min
Cu: Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli
Cel mai nou film al lui Abel Ferrara se concentrează asupra ultimei zile din viaţa marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini: are cinzeci de ani, trăieşte la Roma şi tocmai a terminat cel mai controversat film al său, Salò o le centoventi giornate di Sodoma.

ora 20:30, Proiecţie specială
The Look of Silence
Regia: Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99 min
După şocantul, revelatorul şi visceralul documentar presărat de umor negru The Act of Killing, Joshua Oppenheimer îşi reîntoarce privirea spre Indonezia, în The Look of Silence, continuarea bântuitoare a anteriorului film, ce tratează masacrele din Indonezia anilor 1965-1966, când peste 500.000 de oameni au fost ucişi cu brutalitate în cadrul unei epurări anticomuniste.

Joi, 23 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 19:00, Competiţie
Loin des hommes / Departe de oameni
Regia: David Oelhoffen, Franţa, 2014, 101 min
Cu: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek
Viggo Mortensen a jucat până acum în engleză, daneză şi spaniolă - iată-l vorbind o franceză impresionantă în acest western existenţialist, inspirat de o povestire de Albert Camus şi a cărui muzică originală este semnată Nick Cave şi Warren Ellis. Suntem în Algeria anului 1954, şi un profesor din creierii munţilor primeşte misiunea de a escorta un ucigaş până la garnizoana din cel mai apropiat oraş... Trei premii la Veneţia 2014.

ora 21:00, Competiţie
Cold in July / Iulie însângerat
Regia: Jim Mickle, SUA, 2014, 109 min
Cu: Michael C. Hall, Sam Shepard, Don Johnson
În primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de şobolani, vampiri şi canibali - iată-l acum atacând potul cel mare: Texasul etern surprinzător. Michael C. Hall, Sam Shepard şi Don Johnson sunt pionii acestui western modern (în sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc şi mai ales unde ajung, spectatorul află amuzat-oripilat, pe propria piele. Selecţie oficială Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.

Club Control

ora 21:00, Proiecţie specială
Pulp: A Film about Life, Death & Supermarkets
Regia: Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90 min
Cu: Jarvis Cocker (voce, chitară), Candida Doyle (keyboards), Mark Webber (chitară, keyboards), Steve Mackey (bass), Nick Banks (percuţie)
Sheffield, Sex City - acesta-i locul. Nu e neapărat locul în care se întâmplă cele mai cool lucruri, dar este, totuşi, locul de origine al multor trupe şi artişti importanţi din istoria muzicii: Cabaret Voltaire, The Human League, Arctic Monkeys ş.a.m.d. Cu acest documentar, Florian Habicht ne aruncă în timp şi spaţiu în orăşelul mai sus menţionat, alături de o trupă numită Pulp...

Vineri, 24 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 19:00, Competiţie
A Girl Walks Home Alone at Night / O fată merge acasă singură în noapte
Regia: Ana Lily Amirpour, SUA, 2014, 101 min
Cu: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh
Un formidabil debut alb-negru scris şi jucat într-un dialect Farsi dar filmat în California de o fată de 34 de ani născută la Londra din părinţi iranieni (şi care tocmai pregăteşte un film cu canibali). Cool, seducător şi teribil de romantic, filmul îi surprinde chiar şi pe cei care credeau că nu se mai poate face nimic nou în materie de vampiri în anul de graţie 2014, A.J. (După Jarmusch). Premiera mondială: Sundance 2014.

ora 21:00, Competiţie
Hyena / Hiena
Regia: Gerard Johnson, Marea Britanie, 2014, 112 min
Cu: Peter Ferdinando, Stephen Graham, Neil Maskell
"I have seen the future of crime films and it screams Hyena" (Nicolas Winding Refn). Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adică The The, pe coloana sonoră) şi de vărul Peter Ferdinando (într-un rol principal greu de cuprins în cuvinte), pune în scenă una dintre cele mai brutale poveşti de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann şi celălalt la Ben Wheatley. Cel mai bun thriller, Sitges 2014.

Cinema Elvira Popescu

ora 18:30, Invitat special: Franco Nero
Mamula / Sirena
Regia: Milan Todorovic, Serbia, 2014, 94 min
Cu: Kristina Klebe, Franco Nero, Natalie Burn

ora 20:30, Invitat special: Franco Nero
Jonathan degli Orsi
Regia: Enzo G. Castellari, Italia, 1994, 88 min
Cu: Franco Nero, John Saxon, Floyd 'Red Crow' Westerman

Sâmbătă, 25 aprilie 2015

Cinema Studio

ora 13:00, proiecţie specială susţinută de Peroni
La Dolce Vita
Regia: Federico Fellini, Italia, 1960, 174 min
Cu: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée

ora 17:00
Film surpriză

ora 19:30, Gala de închidere
Far from the Madding Crowd / Departe de lumea dezlănţuită
Regia: Thomas Vinterberg, SUA, 2015, 119 min
Cu: Carey Mulligan, Tom Sturridge, Matthias Schoenaerts
După ce a luat publicul român prin surprindere în 2013 cu anteriorul opus al lui Vinterberg, Jagten / Vânătoarea, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti îşi va răsfăţa publicul cu cel mai nou film al regizorului, Departe de lumea dezlănţuită, o adaptare a romanului clasic cu acelaşi nume al lui Thomas Hardy.

Cinema Elvira Popescu

ora 11:30, Panorama
Kaguyahime no monogatari / Povestea prinţesei Kaguya
Regia: Isao Takahata, Japonia, 2013, 137 min
Cel de-al cincilea şi, totodată, ultim film făcut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli este bazat pe japoneza Poveste a tăietorului de bambus şi este, pe bună dreptate, o capodoperă animată în care imagini sublime se îmbină la perfecţie cu superba coloană sonoră a lui Joe Hisaishi.

ora 14:30, In Memoriam
Patru scurtmetraje de Alain Resnais

ora 16:30, In Memoriam
Mélo
Regia: Alain Resnais, Franţa, 1986, 112 min
Cu: Sabine Azéma, Fanny Ardant, Pierre Arditi

ora 18:30, Panorama
Palo Alto
Regia: Gia Coppola, SUA, 2013, 100 min
Cu: Emma Roberts, James Franco, Jack Kilmer
Gia Coppola continuă lunga tradiţie în cinema a familiei (urmând paşii străbunicului Francis Ford şi ai mătuşii Sofia) debutând în regie cu Palo Alto, film bazat pe cartea omonimă scrisă de James Franco. Palo Alto este un exerciţiu despre maturizare, descoperiri emoţionale şi sexuale, circuitul de petreceri tipice liceului, droguri şi, în general, haosul adolescenţei.

ora 20:30, Panorama
Pasolini (reluare)
Regia: Abel Ferrara, Italia, 2014, 86

Duminică, 26 aprilie 2015

Cinema Elvira Popescu

ora 11:30, Panorama
Kaguyahime no monogatari / Povestea prinţesei Kaguya (reluare)
Regia: Isao Takahata, Japonia, 2013, 137 min

ora 14:30, Panorama
Palo Alto (reluare)
Regia: Gia Coppola, SUA, 2013, 100 min

ora 16:30, Proiecţie specială
The Look of Silence (reluare)
Regia: Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99 min

ora 18:30, Proiecţie specială
C'est dur d'etre aimé par des cons / E greu să fii iubit de idioţi
Regia: Daniel Leconte, Franţa, 2008, 110 min
Cu: Cabu, Charb, Tignous, Wolinski, Elisabeth Badinter, François Bayrou, Christophe Bigot
În ianuarie 2015, redacţia revistei Charlie Hebdo a fost masacrată "în numele credinţei"... În numele umorului, şi în amintirea celor ucişi, Festivalul de Film Bucureşti are onoarea să prezinte documentarul C'est dur d'etre aimé par des cons, proiectat la Cannes în mai 2008. În faţa camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski şi mulţi alţii, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed şi despre ei.

ora 20:30, Proiecţie specială
Pulp: A Film about Life, Death & Supermarkets (reluare)
Regia: Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90 min

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus