aprilie 2015
Dezbateri despre situaţia din Ucraina, finanţe şi mediu, manipulare şi propagandă în cinema, o expoziţie foto şi documentare de investigaţie realizate de Bankwatch şi Vice vor completa anul acesta programul Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica.

Evenimentul se deschide oficial duminică, 26 aprilie 2015, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel, proiectat în premieră în România. Cea de-a patra ediţie va avea loc între 26 şi 30 aprilie 2015, la Studio şi Elvire Popesco şi se va închide cu premiera Words with Gods.

Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi, 30 aprilie 2015, de la 18.00, la Cinema Elvire Popesco. În program - o expoziţie foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina şi Tunisia despre bătălia unor comunităţi locale cu giganţi energetici, şi o dezbatere interactivă cu invitaţi din sectorul cooperării pentru dezvoltare şi protecţia mediului din România. Expoziţia foto "Când praful se aşază", despre o carieră de minereu de fier ce afectează nomazii din Mongolia, poate fi vizitată de la 11.00, în aceeaşi zi.

Scriitorul, jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marţi, 28 aprilie 2015, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinţei sale de succes despre propagandă şi manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere.

Tot marţi, de la 17.00, la Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din Bucureşti.

Luni, 27 aprilie 2015, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, ONG-ul "Pământeni" lansează campania de strângere de fonduri pentru răniţi "Pământeni pentru Ucraina". Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon'13 - Cinema of Civil Protest, documentarul Nadia noastră, despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deţinut ilegal pe teritoriul Rusiei, precum şi dezbateri, la care vor participa ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, şi alţi invitaţi.

Compania România, un experiment aflat la intersecţia dintre spectacol, cinematografie, psihologie socială şi accident controlat, îşi prezintă una dintre cele mai controversate acţiuni într-o proiecţie urmată de dezbatere pe 29 aprilie 2015, de la 19.00, la Dianei 4. Este o producţie a colectivului anarho-feminist #norma, format din Andra Popescu, Ioana Păun şi Maria Drăghici.

Pe 22 septembrie 2013, două regizoare deplasează 50 de tineri furioşi într-un sat de la marginea Bucureştiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Românie care nu mai există ca stat, ci a devenit o companie privată. Puşi în faţa raderii întregului sat, participanţii se poziţionează fie de partea Companiei România, fie împotriva acesteia. Însă sosirea buldozerului destabilizează spontan identităţile celor implicaţi: activiştii devin agresori, regizorul devine dictator, actorii boicotează producţia.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).