iunie 2015
Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna, 2015
Gărâna Jazz Festival, cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul şi estul Europei, va avea loc în perioada 9-12 iulie 2015 şi este organizat, ca în fiecare an, de Fundaţia Culturală Jazz Banat din Timişoara. Festivalul are loc în Poiana Lupului, în localitatea Gărâna din Munţii Semenic, Caraş-Severin.

3 Grammy la Gărâna 2015

Gărâna Jazz Festival împlineşte 19 ani şi şi-a dovedit aptitudinile de-a lungul anilor. Au urcat deja pe scenă 7 câştigători şi 4 nominalizaţi ai premiilor Grammy. În plus, multe dintre formaţiile prezente la festivalul din munţii Semenic au cântat în premieră în România, iar succesul de aici a dus la multe concerte în alte oraşe din ţară.

În 2015, cu ajutorul unor parteneri vechi şi noi, Gărâna Jazz Festival is proud to present trei câştigători ai premiilor Grammy, fiecare mai impresionant şi diferit decât celilalţi.

Gonzalo Rubalcaba, câştigător de 2 ori al Grammy Awards (ca producător) şi al Latin Grammy Awards, la categoria Best Latin Jazz Album, este cel mai important pianist de jazz cubanez al zilelor noastre.

Cu 40 de ani de carieră, 4 premii Grammy, peste 20 de albume solo şi zeci de albume în calitate de co-lider şi sideman, Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul mult râvnit de "legendă vie" printre muzicienii de jazz.

Pentru scena de  jazz fusion şi funk jazz, Snarky Puppy, câştigători ai premiului Grammy în 2014 pentru "Best RnB Performance", reprezintă una dintre cele mai spectaculoase trupe.

După mulţi ani doar în Poiana Lupului, festivalul s-a extins. În timpul zilei, jazzul se reîntoarce în curtea hanului La Răscruce, locul unde festivalul s-a născut. Acustica bisericii vechi din Văliug, localitatea cea mai apropiată de Gărâna, va fi pusă din nou în valoare, de data aceasta pentru publicul de jazz.

Ambele noi scene ale festivalului sunt dedicate în exclusivitate proiectelor artiştilor români.

Gărâna 2015, un nou drum

De la naşterea festivalului, acum 19 ani, singura cale de acces a fost dinspre vest.  Şoseaua Reşiţa-Gărâna a fost folosită de artişti străini, în prima lor vizită în România, de muzicieni români din diaspora şi de trupele româneşti nou născute. Pe un drum superb, prin munţi şi pe serpentine, spre o nouă Mecca a jazzului din România. Pe noua şosea Slatina-Timiş - Gărâna, urcă pe munte şi pe scenă mai multe trupe româneşti decât oricând înainte.

Gărâna creează dependenţă

Locul aproape neatins în restul anului oferă zile călduroase, seri răcoroase, păduri virgine, lacuri, privelişti, soare şi ploaie. Natura este sălbatică, aşa cum trebuie să fie! Muzica te învăluie sau te ademeneşte - din fiecare direcţie sună altfel. Alături de cei mai faini muzicieni de jazz, alături de un public impresionant de fidel,  în şlapi sau cizme de gumă, veţi deveni dependenţi de Gărâna!

Biletele

Twisted Blue
Romanian Jam Session

Susţinătorii Gărâna Jazz Fest 2015

Parteneri: Ministerul Culturii,  Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Timiş, Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Pro Helvetia, Primăria Reşita, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian De Cultură Vitto Grasso.
Sponsori: Silva, Kathrein, Rubyn Meyer-Doru & Trandafir, Bioclinica, Societatea de administrare a Castelului Bran, Jagermeister, Nissan, Autoeuropa, CM Metal Trading, BRD Group Societe Generale, Egeria, Simbol Print, Gasthof-Tirol, Lupo Touring, Eta2U, Pro Air Clean.
Parteneri Media: TVR Timişoara, Radio România, Evenimentul Zilei, Hotnews, Dilema Veche, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, Radio Impuls, Radio Transilvania, Radio Fi, Pressalert , Muzica De Vest, Radio Banatlink, Concerte-azi.ro