iunie 2015
Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?
Săptămâna trecută, pe 10 iunie 2015, proiecţia filmului Moromeţii în regia lui Stere Gulea deschidea în forţă programul aniversar dedicat celebrului roman al lui Marin Preda, în prezenţa unui public numeros. Şi dacă, cu o seară în urmă, pe 17 iunie 2015, universul moromeţian le-a fost înfăţişat britanicilor, la 60 de ani de la publicarea acestei cărţi definitorii pentru identitatea culturală românească, prin intermediul unui eveniment literar, a venit timpul ca personajele lui Marin Preda să prindă viaţă în teatru, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Pe data de 20 iunie, începând cu ora 15:00, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul "Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere" va continua cu o reprezentaţie unică a spectacolului Teatrului ACT din Bucureşti Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?.

Într-un adevărat tur de forţă teatral, universul inconfundabil al Moromeţilor este readus la viaţă cu ajutorul unei adaptări semnate de Cătălin Ştefănescu şi în regia reputatului Alexandru Dabija. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie şi sclipind de inteligenţă cu cel mai bun prieten al său, slobodul la gură Cocoşilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale şi politice ale unei lumi ce a luat-o razna.

Premiera absolută a piesei a avut loc pe 3 martie 2014 la Teatrul ACT din Bucureşti, având parte de o primire de o primire călduroasă atât din partea publicului, cât şi a criticilor. Regizorul Alexandru Dabija saluta iniţiativa lui Cătălin Ştefănescu, practic debutul acestuia în dramaturgie, şi spunea despre această punere în scenă: Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu ţărani. Şi, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ştefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George şi Marcel. Aşa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile.

"Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere" este un program complex dedicat uneia dintre cele mai influente cărţi din literatura română modernă, precum şi un omagiu adus personalităţii remarcabile a autorului ei, cuprinzând evenimente din mai multe domenii  (teatru, cinematografie, literatură şi arte vizuale) şi avându-i ca invitaţi pe regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul şi criticul literar Caius Dobrescu, precum şi pe actorii Marcel Iureş, George Mihăiţă şi Jack Klaff. Seria de evenimente va continua luna aceasta şi în prima jumătate a lunii iulie prin intermediul Seriei "Marin Preda în film" la "Cinemateca românească". De asemenea, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată, până în data de 10 iulie, expoziţia expoziţia de fotografie "Marin Preda: O viaţă în imagini şi cărţi", realizată de ICR Londra cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române, care include instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar şi imagini de pe platourile de filmare a Moromeţilor lui Stere Gulea.

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.icr-london.co.uk
De: Cătălin Ştefănescu, după Marin Preda Regia: Alexandru Dabija Cu: Marcel Iureş, George Mihăiţă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus