iulie 2015
Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, 2015
Deschiderea seriei de concerte estivale SoNoRo Conac va avea loc anul acesta pe 31 iulie, de la 19.30, la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, şi va continua cu alte 10 concerte până în octombrie. Accesul la concertul SoNoRo Conac de pe 31 iulie este gratuit.

Programul serii va cuprinde piese de Franz Schubert (Trio de coarde în Si bemol major, D 471), Ludwig Van Beethoven (Trio de coarde în Sol major, op. 9, nr. 1) şi Sir Edward Elgar (Salut d'amour pentru trio de coarde), în interpretarea muzicienilor Sabin Penea (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Ella Bokor (violoncel).
 
"Pornim pentru a treia oară în aventura muzicală SoNoRo Conac şi vă invităm să descoperim împreună eleganta arhitectură a clădirilor de patrimoniu din România, revitalizată prin muzică."- Răzvan Popovici, iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului Sonoro.
 
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie 2015, în clădiri de patrimoniu precum :
 Biserica Evanghelică din Herina (14 august 2015)
 Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti (18 august 2015)
 Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia (21 august 2015)
 Biserica fortificată / Viscri (22 august 2015)
 Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
 Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
 Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (10 septembrie 2015)
 Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015)
 Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti (13 septembrie 2015)
 Muzeul de Artă Timişoara - Palatul Baroc (octombrie 2015)
 
Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro  
 
***
Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi este cea mai veche bibliotecă universitară şi una dintre cele mai importante biblioteci din România. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930-1934, cu o faţadă executată în piatră masivă de Rusciuk şi un balcon cu coloane ionice la etaj. În perioada interbelică a adăpostit sediul Fundaţiunii Universitare "Regele Ferdinand I" şi biblioteca acesteia. După al Doilea Război Mondial clădirea a fost naţionalizată, în ea mutându-se Biblioteca Universităţii. Prin reunirea fondurilor celor două biblioteci a fost creată Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu".
Clădirea ridicată de Fundaţiunea "Regele Ferdinand I" din Iaşi a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.
 
***
Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia,  Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.


SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub patronajul Preşedinţiei României.

***
Sponsor principal: BRD - Groupe Société Générale
Parteneri principali: Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arché
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Illy, Avincis, Coca-Cola Hellenic, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Merci Charity Boutique, Muzeul Naţional George Enescu "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Festivalul "Dilema veche", Viscri 125, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Casa Boema, Crama La Salina/ISSA, Marrevolution, Centrul de Promovare a Turismului Cultural "Grof Károlyi", Direcţia de Cultură, Sport şi Turism Carei Nagykaroly-Grosskarol, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, Monumente Uitate.
Parteneri media: Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus