august 2015
Articole diverse
Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, le propune bucureştenilor cinefili un weekend plin de filme în aer liber la o nouă ediţie a evenimentului cultural Bucharest CineNight.

În ultimele zile ale verii, în perioada 28-30 august 2015, începând cu ora 21:00, în Parcul Herăstrău (Intrarea Charles de Gaulle - poiana statuii Baba Dochia), vor putea fi urmărite filmele Aferim! (r. Radu Jude), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) şi Trash / Gunoi (r. Stephen Daldry).

Din dorinţa de a promova arta românească şi creatorii săi, evenimentul propune publicului, în primele două seri, proiecţia unora dintre cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2015, Aferim! şi De ce eu?.

Vineri, 28 august 2015, de la ora 21:00 se va proiecta filmul istoric Aferim!. Premiat la festivalul Internaţional de la Berlin cu Ursul de Argint, pentru cea mai bună regie, Aferim! conturează un tablou al Ţării Româneşti de la începutul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani - propunerea României la Oscar 2016. Acţiunea este centrată în jurul personajului principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, care - însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte actori precum Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, filmul De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, este un alt titlu care poate fi urmărit în cadrul Bucharest CineNight, sâmbătă, 29 august 2015, de la ora 21:00. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. Personajul principal este interpretat de Emilian Oprea, distribuţia fiind întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa. Filmul a avut premiera mondială în selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Publicul va fi captivat şi de filmul Trash / Gunoi, în regia lui Stephen Daldry, o versiune sud-americană a celebrei pelicule Slumdog Millionaire ce va fi proiectat duminică, 30 august 2015, de la ora 21:00. Când doi băieţi care trăiesc printre gropile de gunoi din mahalalele oraşului Rio găsesc un portofel, nu au nici cea mai mică idee că viaţa li se va schimba pentru totdeauna. Cei doi îşi dau seama că au găsit ceva cu adevărat preţios după ce îşi face apariţia poliţia şi află că se oferă o recompensă generoasă pentru returnarea acelui portmoneu. Pelicula a fost nominalizată la Premiile Bafta pentru cel mai bun film străin.

Intrarea la toate proiecţiile de film este liberă.

Bucharest CineNight este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, în parteneriat cu Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană (AFCU).
Partener: ALPAB
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Bucureşti FM, Radio România Internaţional, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Cinefan, 24Fun, Iqool, PR Wave, Festivaluri Româneşti, Film Reporter, CinemaRx, Liternet.ro, Oraşul meu, Urban.ro, Big citylife.ro, Calendar Evenimente, România Pozitivă, Dor de Ducă, Gratuitor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus