septembrie 2016
Jurnal de România. Sfântu Gheorghe
Carmen Lidia Vidu este artista care a promis că nu se va opri niciodată din experiment. Înseamnă că nu s-a oprit din treaba asta nici cît a stat prin Secuime, unde a lucrat la o producţie teatrală atipică, Jurnal de România. Sfîntu Gheorghe.

Un jurnal este un exerciţiu de sinceritate şi poate deveni o sursă de autenticitate, adică operă de artă, doar atunci cînd are o structură fragmentară, în acord cu alcătuirea intimă a gîndirii, care este intermitentă şi care dezvăluie şi ascunde, deopotrivă. Un oraş nu are un singur chip, cum arată el depinde de cine şi de unde îl priveşte. Sfîntu Gheorghe din Jurnalul de România al regizoarei Carmen Lidia Vidu este oraşul din privirea şi alcătuirea unor actori din Trupa lui Andrei Mureşanu.

Terenul pe care Carmen Lidia Vidu experimentează este substratul autobiografic al Jurnalului de România. Sfîntu Gheorghe: chiar se poate pătrunde în intimitatea unui oraş? cum şi pe unde? Pe furiş, ne propune artista, şi prin zonele mai puţin sau deloc umblate din fiinţa locuitorilor săi. Din cele aproximativ 60.000 de universuri umblătoare care alcătuiesc populaţia Sfîntului Gheorghe, Carmen Lidia Vidu a ales 6 venetici, toţi actori la Teatrul Andrei Mureşanu, şi îi provoacă la o socratică dezbrăcare a sufletelor. Începe un joc al dezvăluirilor şi tăinuirilor, fotograme din filmul vieţii celor 6 actori: despre origini, părinţi, bunici, frici şi răbdare; despre drumul spre Sfîntu Gheorghe, limba română şi maghiarii, primele mirări, începuturi, locuinţe, vecini, o casă îndrăgită, o pisică, chirii, mutări, căutări, evadări prin locurile dragi şi confruntări cu diferenţa; despre meseria istovitoare de actor, spectatori, visuri, rătăciri, iubiri şi răbdare; despre aşteptări, ratări, dezamăgiri, rupturi, singurătăţi, căderi, şocuri, confuzii, bani de întreţinere, copii, vulnerabilităţi, neputinţă, soţ care o ia razna, furie, ispita de a fugi şi răbdare; despre pierderi, cîştiguri, revolte şi povestea celor 7 pucişti care au speriat estul teatral; despre clipele de fericire, zodii, faze, muzici, prietenii, antipatii, tensiuni, pasiuni, ipocrizii, aroganţe, ficţionalizări, bravări, manele în maghiară, tatuaje; despre prima premieră şi moartea care bate teatrul; despre locul preferat care e acasă. Despre arta de a răbda.

Jurnal de România este spaţiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-şi cunoaşte generaţia şi, prin ea, România mai puţin turistică şi mai puţin televizată. Este vorba de un proiect complex şi de durată, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje şi expoziţii. Sfîntu Gheorghe a fost primul episod al acestui inedit serial, urmează Constanţa (teatru), apoi Bucureşti (film).

Teatrul Andrei Mureşanu din Sfîntu Gheorghe
Jurnal de România. Sfîntu Gheorghe
Regia: Carmen Lidia Vidu
Cu: Elena Popa, Ioana Alexandrina Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Costi Apostol, Daniel Rizea, Sebastian Marina
foto / video: Vetró Baji, Levente Vargyasi; muzica: Luiza Zan, Kónya-Ütő Bence; costume: Raluca Alexandrescu; regizor tehnic: Lidia Baciu
Data premierei: 30 septembrie 2016

De: Carmen Lidia Vidu Regia: Carmen Lidia Vidu Cu: Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus