noiembrie 2015
Articole diverse
Asociaţia Culturală Control N lansează o platformă online dedicată scenariilor de film românesc - Romanian Script Database - www.rsdb.ro.

Având ca scop promovarea scenariilor de film şi a autorilor din România atât în rândul publicului larg, cât şi în rândul profesioniştilor din domeniu, Romanian Script Database este un website dedicat în exclusivitate scenariilor de film românesc (scurtmetraj, mediumetraj, lungmetraj - live action sau animaţie).

Romanian Script Database - www.rsdb.ro va publica atât scenarii produse (filme care au fost deja lansate şi sunt disponibile în România în prezent), cât şi scenarii care nu au fost încă produse, pentru care scenariştii se află în faza de căutare a unor oportunităţi de dezvoltare, finanţare şi producţie. Scenariile care au fost produse pot fi citite integral. Scenariile neproduse pot fi citite doar după contactarea autorului lor, pe platformă existând doar un scurt rezumat şi primele pagini din scenariu.

Modul în care este structurată platforma www.rsdb.ro uşurează accesul la informaţie, căutări avansate şi detalii despre fiecare autor şi fiecare scenariu în parte. Cititorii (fie ei cinefili sau profesionişti din domeniu) vor putea comunica direct cu acei autori de scenariu care şi-au dat acordul în prealabil pentru a fi contactaţi via rsdb.ro (prin transmiterea unui email de către cititorii interesaţi).

Romanian Script Database s-a născut din dorinţa membrilor Asociaţiei Culturale Control N de a facilita accesul publicului la informaţii legate de scenaristică şi lărgirea accesului la cultura şi educaţia cinematografică; de a conecta diverse categorii creative din industria filmului: scenarişti - regizori - producători; de a oferi expunere şi o promovare sporită atât scenariştilor şi regizorilor aflaţi la început de carieră, cât şi celor deja activi în domeniu; de a se alinia cu iniţiative similare existente pe piaţa din România (Cinemagia, Cinepub, LiterNet), dar cu o concentrare profundă doar pe partea ce ţine de povestea cinematografică şi, nu în ultimul rând, de a crea o bază de date care să reflecte evoluţia filmului românesc de-a lungul timpului.

Romanian Script Database se adresează publicului cinefil, care va putea accesa informaţii ce ţin de geneza proiectului - cum arată scenariul, cum se formatează corect un scenariu, ce informaţii prezente în film se regăsesc sau nu în povestea de pe hârtie, când a fost scrisă povestea pentru un film produs, etc; regizorilor, în special cei la început de carieră, care se află în căutare de poveşti ce pot fi filmate cu un buget limitat şi / sau de contactarea unor scenarişti dispuşi să lucreze pe ideile lor; scenariştilor, în special cei fără acces direct la industria cinematografică şi producătorilor, în special cei în căutare de noi talente. Asfel, Romanian Script Database îsi propune să promoveze filmul românesc în rândul publicului, să faciliteze întâlniri între cineaşti şi să creeze un spaţiu virtual, sub forma unei biblioteci ce funcţionează şi ca posibilă rampă de lansare.

În prezent, cei interesaţi pot accesa şi citi atât scenarii de lungmetraj, cât şi de scurtmetraj - ambele categorii cuprinzând scenarii produse şi neproduse. Pe www.rsdb.ro pot fi citite deja scenariile unor filme precum Loverboy (un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustaţă şi Bianca Oana), Morgen şi Rocker (ambele scenarii semnate de Marian Crişan), O lună în Thailanda (un scenariu de Paul Negoescu şi Vlad Trandafir), Roxanne (un scenariu de Ileana Muntean şi Valentin Hotea) sau Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (un scenariu de Andreea Vălean şi Cătălin Mitulescu). Conţinutul platformei www.rsdb.ro se va afla într-un proces continuu de updatare de scenarii şi autori români.

Romanian Script Database se bucură de sprijinul unor parteneri precum CINEPUB - cinepub.ro (platformă online de film românesc) şi LITERNET - liternet.ro.

Vizitatorii www.rsdb.ro vor putea vedea online unele dintre filme româneşti ale căror scenarii se regăsesc pe platforma Romanian Script Database (pe www.cinepub.ro) şi vor putea să citească alte texte (literatură, cronici, articole) ale unora dintre autorii scenariilor regăsite pe platformă (pe www.liternet.ro).

Romanian Script Database este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Partener legal: Jinaru, Mihai & Noţingher | Law Offices & Tax Advisors

Vă aşteptăm pe www.rsdb.ro.


Vizitaţi www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN pentru mai multe detalii despre asociaţie şi proiectele noastre.

1 comentariu

  • Nedumerire
    Tudor, 20.11.2015, 09:58

    Întreb şi eu, ca un naţionalist depăşit de vremuri, dacă e pentru români, de ce are titlu în engleză?...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus