decembrie 2015
Gardenia
Casa de producţie a TVR continuă seria montărilor din dramaturgia contemporană cu această preluare a spectacolului Gardenia de Elżbieta Chowaniec, în regia lui Koltai M. Gábor, un tânăr regizor din Budapesta. Patru generaţii de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc şi se sting din nou şi din nou, rupturi, ciocniri, înălţări şi hemoragii. Un destin transmis de la o generaţie la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă.

 

Gardenia este premiera TV a spectacolului preluat de la Teatrul de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara. Elżbieta Chowaniec este unul dintre cei mai de succes tineri dramaturgi polonezi. Chowaniec este şi director de teatru, jurnalist, scenarist, terminând la faimoasa şcoală de film din Lodz, şi producător de film. Gardenia a fost jucată pentru prima oară în 2007, pe scena Laboratorului teatral "Tadeusz Słobodzianek".


Despre spectacolul de la Timişoara, criticul Mihai Brezeanu scria la premieră: "Cele patru actriţe îşi spun povestea separat, precum personajele din Iluziile de la Act. Asemeni unui copil ce îşi aşteaptă somnul, publicul le ascultă rând pe rând, ghemuit în intimitatea caldă a decorului negrăit de frumos (Iuliana Vîlsan), cu obrajii îmbujoraţi şi mintea trăind aievea faptele de demult. Un bec orbitor şi un altul ameninţat de apa ce s-a infiltrat în abajurul rotund luminează felii de întuneric şi de trecut. Cele patru actriţe interacţionează abrupt şi violent, redesenând conturul isteric al familiei din Îngropaţi-mă pe după plintă. Nefericirea se preschimbă în nevroză, intimitatea în iritare, scena e inundată într-o lumină abundentă ce pune în valoare gratiile dintre personaje şi lume.

Ţipetele de azi cresc pe tăcerile ce au însoţit renunţările de ieri, de alaltăieri, dintotdeauna. Lucrat şi jucat cu minuţie şi talent, atât de frumosul spectacol de la Timişoara ne învaţă că cea mai importantă datorie faţă de trecutul ce se cuvine ştiut, povestit şi mângâiat, e să nu îl repetăm." (http://agenda.liternet.ro/articol/17475/Mihai-Brezeanu/Iluzii-Gardenia.html)

 

Difuzarea spectacolului Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, împreună cu difuzarea montării Emigranţii de Sławomir Mrożek, din 29 iunie 2015, omagiază Anul teatrului public polonez care sărbătoreşte împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia.

Luni, 7 decembrie 2015, ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD

Gardenia, de Elżbieta Chowaniec
Traducere de Pászt Patrícia
regia: Koltai M. Gábor
scenografia: Iuliana Vîlsan / dramaturgia: Sediánszky Nóra
Distribuţia: Tokai Andrea; Borbély B. Emília; Lőrincz Rita; Tar Mónika

Echipa Tv: organizator prod. Sorin Cristea; director de imagine: Eugen Demetercă; imagine: Carmen Birtea, Alina Dumitraşcu, Dragoş Ionescu, George Fustanela; Asistent imagine: Alexandru Bengescu; sunet: Viorel Constantin; cameraman MHH: Nelu Vasilescu; asist. MHH: Marian Petcu; Regia tv: Andrei Magalie; Producător: Lucia Constantinescu; Producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.


De: Elżbieta Chowaniec Regia: Koltai M. Gábor Cu: Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita, Tar Mónika

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus