iulie 2016
Francofonia
Francofonia, cel mai recent film al multi-premiatului regizor rus Alexander Sokurov, intră în cinematografele din România din 22 iulie 2016, însoţit de cronici în marile publicaţii ale lumii. La premiera mondială de la Veneţia 2015, presa internaţională semnala entuziast apariţia unui nou film marca Sokurov despre un mare muzeu, la 13 ani după capodopera Arca rusească (2002).

"Francofonia, o bogată meditaţie asupra Luvrului şi a destinului său în cel de-al doilea război mondial, e imposibil de inclus într-o categorie anume. Din trailer ai putea crede că este, în mare, o dramatizare a relaţiilor incerte dintre directorul Luvrului şi ofiţerul nazist însărcinat cu prezervarea patrimoniului artistic al Franţei. Vizionarea lui lasă însă loc unei imagini mai ample", scrie publicaţia americană Variety.


Francofonia spune povestea captivantă a doi oameni remarcabili: directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, şi contele Franziskus Wolff-Metternich, ofiţer al celui de-al Treilea Reich. Mai întâi inamici, apoi aliaţi, cei doi devin motorul din spatele protejării Luvrului în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie.

"Filmând în interiorul Luvrului, cu acces nelimitat la întreaga colecţie (Muzeul Luvru este producător asociat la coproducţia franco-germano-olandeză), Sokurov face paradă de opere de artă: de la o sculptură a unui bărbat, veche de 9000 de ani, la Mona Lisa sau Victoria din Samothrace. Atunci când ajunge în sala cu sculpuri şi frize din Asiria, devine şi mai clară ideea că ocrotirea artei înseamnă de fapt ocrotirea civilizaţiei", scrie The Hollywood Reporter.


Renumitul regizor rus declara că unul dintre marile sale visuri este o serie de filme despre mari muzee: Ermitaj, Luvru, Prado, Muzeul Britanic. "Cine am fi fără muzee?", se întreabă Sokurov. Ce am fi ajuns dacă Parisul ar fi fost bombardat în cel de-al doilea război mondial? Cât de straniu este că asta nu s-a întâmplat şi că, în timp ce totul se distrugea, Parisul rămânea un sanctuar? "Ideile lui Sokurov au o profunzime filosofică şi o bogăţie aproape nemaiîntâlnită în cinematografie. Atunci când arată un deget roz şi grăsuţ cum se întinde să atingă mâna unei statui de marmură, simţi cum timpul însuşi se scurtcircuitează", notează The Telegraph.

"Francofonia este un eseu fascinant, o meditaţie despre artă, istorie şi felul în care umanitatea se vede pe sine", îl descrie The Guardian. "E un film uman, emoţionant şi vulnerabil, de la pactul stângaci dintre Jaujard şi Wolff Metternich, care într-o lume mai bună ar fi fost prieteni, până la operele de artă scoase din Luvru înainte de ajungerea nemţilor în Paris", notează şi The New Yorker.


Alexander Sokurov este autorul unor filme precum Faust, premiat cu Leul de Aur la Veneţia în 2011, Alexandra (2007), The Sun (2004), Father and Son (2003) sau Mother and Son (1997), toate selecţionate şi premiate în marile festivaluri.

Francofonia a fost lansat în cadrul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat Premiul FEDEORA pentru Cel mai bun film european, şi va fi distribuit în România de Transilvania Film, din 22 iulie 2016.

www.facebook.com/TransilvaniaFilm

***
Parteneri media: Radio Tanănana, Cinemagia.ro, Vice, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet.ro, Urban.ro, Cinefan.ro


Regia: Alexander Sokurov Cu: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus