februarie 2016
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2016
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti explorează, între 14 şi 20 martie 2016, puterea emoţiilor în cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment.

Cea de-a şasea ediţie BIEFF aduce în capitală câştigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 şi cele mai provocatoare scurtmetraje din competiţia aceluiaşi festival, în cadrul secţiunii You Run Through My Veins.

"Filme din programul You Run Through My Veins conturează natura profund contradictorie a legăturilor noastre afective, care pe de o parte ne hrănesc, ne protejează şi ne susţin în evoluţia noastră, în timp ce, pe de altă parte, ne pot limita libertatea personală şi impulsul natural de a explora viaţa, prin modele de comportament şi de gândire mai mult sau mai puţin conştiente, dar adânc imprimate în propriul psihic." (Adina Pintilie, curatorul selecţiei BIEFF)

Greetings to the Ancestors, câştigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell - o mostră de etnografie psihedelică - combină elemente de documentar, etnografie şi cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conştiinţei. Camera de filmat este fie angajată antropologic în cadrul ceremoniei de inducere a transei a Congregaţiei Jericho, fie urmăreşte vindecători care descriu vise induse de halucinogenul African Dream Root, deschizând pentru spectator o cale către lumea invizibilă şi puterea divină a viselor.


În Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen îşi îndreaptă camera de filmat către povestea vieţii mamei sale, într-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viaţa acesteia. Dincolo de istoria familiei, suntem martorii furtunoaselor schimbări culturale şi sociale ale anilor '60-'70 (lupta pentru libertatea de expresie, primele printuri pornografice) redate cu măiestrie prin reconstituiri vizuale originale.


Un spaţiu intim, în care nota profund personală se contopeşte cu condiţia umană în genere, este creat de Nina Yuen, în Raymond, un aşa-zis monolog al tatălui artistei. Naraţiunea percutantă din punct de vedere vizual se deplasează liber şi jucăuş, de la reminiscenţe ale copilăriei tatălui la amintirile autoarei, ca bebeluş.


Proiecţia este rezultatul unei colaborări unice în România cu Festivalul de la Rotterdam şi este susţinută de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

O invitaţie în lumea subconştientului

Journeys into Subconscious, o nouă secţiune tematică în competiţia internaţională BIEFF, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei şi al Forumului Cultural Austriac, invită spectatorii la introspecţie asupra straturilor profunde ale minţii, dezvăluind ce sălăşluieşte în spaţiul palpitant al ideilor conflictuale şi extreme, al dorinţelor puternice şi traumelor aflate în stare latentă.

Câştigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creaţie captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii. În 1980 cântăreaţa de jazz Kazzrie Jaxen a avut parte de o experienţă care i-a schimbat complet viaţa: în timp ce urmărea filmul From the Life of Marionettes, absorbită de cinematografia lui Ingmar Bergman, plină de dualitate şi de identităţi fragmentare, ea şi-a dat seama că era un "geamăn supravieţuitor", singurul copil născut dintr-o sarcină de gemeni.


Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o lună după premiera sa în cadrul Berlinale 2016. Regizorul "Herner Werzog" relatează dintr-un laborator, unde merge să îl observe chiar pe G. Abrantes, acesta din urmă oferindu-se voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de ştiinţă implicat în experimente pentru citirea gândurilor. Pătrunderea în mintea cobaiului ţinteşte de fapt nu doar expunerea unor frici sau dorinţe individuale, ci obsesia culturii media pentru frumuseţe şi sex, precum şi eterna frică de angajament.


Premiat cu Menţiunea Specială în cadrul debutului său de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material şi bază tematică imagini erotice culese din surse variate. Regizorul foloseşte tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-şi cufunda spectatorii în detaliile vizuale al visului erotic al oricărui pasionat al celuloidului.

My Mommy, regizat de artistul FALCK, înfăţişează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil. Mărturia se transformă în reconstituire, iar pe măsură ce exerciţiul psihologic este reluat, spectatorul e atras tot mai adânc în starea experienţială a neputinţei victimei. În final, catharsis-ul simţit de victimă şi agresor se dezvăluie ca având o răspândire mult mai semnificativă: printr-o simplă mişcare de panoramare a camerei ni se transmite un mesaj puternic despre transferul (involuntar) al traumei de-a lungul generaţiilor: de la victimă la copilul său.


Proiecţie BIEFF la Lente & şotron

Love Is the Sweetest Experiment - o colecţie de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie că este vorba de afecţiune împărtăşită, de dragoste imposibilă, de ataşament părintesc, de îndrăgostiri online sau de erotism nestăvilit, cele şase scurtmetraje vor introduce publicul în atmosfera festivalului şi în freamătul specific Valentine's Day, cu ocazia proiecţiei organizate la Lente & şotron, sâmbătă, 13 februarie 2016, de la ora 20:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar Lente & şotron se află pe Blvd. Pache Protopopescu, nr. 20.

În program:
Mondial 2010, de Roy Dib - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2014
Undress Me, de Victor Lindgren - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2013
Noah, de Walter Woodman & Patrick Cederberg - Grand Prix şi Premiul Publicului în Lab Competition la Festivalul de la Clermont-Ferrand 2014
Questions to My Father, de Konrad Mühe - Menţiune Specială la Festivalul de la Berlin 2011
You and Me, de Karsten Krause - Prize of the Cinema Jury la Festivalul de la Oberhausen 2010
Florentina, de Eva Pervolovici

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Arte, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, TNT.

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, HotNews, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, Revista Arta, Graphic Front, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, IQads, Cărtureşti, Cooperativa Urbană, Urban.ro, TeenPress, @FILM, movienews.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus