februarie 2016
Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi
Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

"O nouă dovadă că cinematografia islandeză (a) există şi (b) are o aromă inconfundabilă de nebunie amestecată cu tandreţe." (AV Club)


Backgroundul de film documentar al regizorului islandez îşi spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoţionantă, născută din încăpăţânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii. Viaţa bărboşilor mucaliţi se desfăşoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii şi partenerii lor de viaţă, oile. Hakonarson povesteşte că ideea filmului a plecat din propria experienţă cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Părinţii lui fuseseră crescuţi la ţară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care şi-a format o sensibilitate pentru genul de poveşti, personaje şi limbaj vizual specifice Islandei rurale.


Sinopsis
Într-o vale izolată din Islanda, Gummi şi Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărţind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din ţară. Cei doi sunt premiaţi constant pentru berbecii lor. Cu toate că împart pământul şi stilul de viaţă, fraţii nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie - o afecţiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine ameninţată iar autorităţile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă fraţii nu pot accepta asta aşa că luptă, Kiddi cu puşca, Gummi cu mintea, să îşi salveze animalele.

"Conflictele dintre vecini sunt foarte obişnuite în Islanda rurală. Eu personal ştiu multe exemple de vecini care s-au certat şi apoi nu şi-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uită de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni încăpăţânaţi şi autonomi, vor să fie proprii stăpâni şi n-au încredere în nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gândire independentă care uneori sfidează logica", spune regizorul şi scenaristul Grimur Hakonarson.


Sigurður Sigurjónsson şi Theodór Júlíusson, actori celebri în Islanda, îi interpretează pe Gummi şi Kiddi şi criticii îi aplaudă în egală măsură. Amândoi câştigă premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor, la Palm Spring IFF 2016. Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generaţii se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiţii intense cu oile. Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire şi grijă, îşi aminteşte regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducţie, când am ţinut audiţii pentru oi, povesteşte el.

"Absudul nordic, patosul chaplinesc şi peisajele tulburătoare sunt doar o parte din şarmul filmului semnat şi scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligentă despre diverse tipuri de pierderi." (Wall Street Journal)


Născut în 1977, Grimur Hakonarson a absolvit FAMU - Film Academy of Performing Arts, Praga, în 2004. Filmul lui de licenţă, Slavek the Shit, despre un paznic de toaletă publică din Praga cu ghinion în amor, a fost şi primul care s-a bucurat de atenţie internaţională. A fost selectat în secţiunea Cinefoundation a festivalului Cannes 2005, unde a câştigat 12 premii, plus un Silver Hugo Festivalul Internaţional de Film de la Chicago. Al doilea film, Wrestling, despre doi wrestleri homosexuali care trebuie să-şi ascundă relaţia în Islanda rurală, a avut premiera la festivalul de la Locarno, în 2007, şi este cel mai de succes scurtmetraj din Islanda, cu 25 de premii la activ în festivaluri din toată lumea. Au urmat comedia fantastică Summerland (2010), şi documentarul A Pure Heart (2012) despre viaţa unui preot dintr-un orăşel din Islanda. Despre oameni şi oi a fost filmat de Sturla Brandth Grøvlen, câştigătorul Ursului de argint la Berlin pentru filmul Victoria, pe o cameră digitală Arri Alexa. "Practic, am vrut să arate ca şi cum a fost filmat pe peliculă. Am fi lucrat pe 35mm dacă aveam banii", recunoaşte Hakonarson.

Filmul va rula din 26 februarie 2016 pe marile ecrane.


În prima săptămână filmul va rula în: Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Braşov, Bârlad, Piteşti, Târgu Mureş

Partenerii de promovare ai filmului sunt: TANĂNANA, sub25.ro, AaRc.ro, LiterNet.ro, cinemagia.ro, cooperativaurbana.ro, cinemarx.ro, cinefan.ro, filmreporter.ro, urban.ro,

Regia: Grímur Hákonarson Cu: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus