Apropo TV / septembrie 2005
Septembrie. Care va să zică toamnă. Care va să zică avalanşă de filme. Unele merită un articolaş pe larg (pe care-l savuraţi săptămânal), altele merită ignorate de-a binelea. Mă rog, nu toate, ca să nu fim acuzaţi de rasism. Dovadă cele trei de care vorbim mai jos.

 The Island, sau, dacă preferaţi, Insula, este un Michael Bay mai puţin ofensator decât precedentele, adică relativ vizionabil. Poate îi prieşte omului despărţirea de uber-producătorul Bruckheimer... În fine, de data asta Bay montează mai puţin isteric şi încearcă să ne asalteze şi creierele, nu numai urechile - cel puţin pe jumătate reuşeşte, ceea ce-i mare lucru. Subiectul, deşi împachetat SF, e hiper actual (clone, chestii, trestii) iar atunci când nu pune în scenă urmăriri obositor de spectaculoase, regizorul ciordeşte mai mult sau mai puţin inspirat (zic eu) din TXH 1138, Logan's Run sau (zic avocaţii) relativ obscurul The Clonus Horror şi trăieşte cu impresia că Ewan McGregor poate să joace. Concluzia - unul din filmele pentru care s-a inventat termenul "guilty pleasure".

 L'enquete corse, sau, dacă preferaţi, Filiera corsicană, este o comedie la care se râde mai mult din reflex - duo-ul Reno/Clavier vine din Vizitatorii via Operaţiunea Corned Beef, iar regizorul Alain Berberian exact pe asta mizează. Clavier este co-scenarist, ceea ce explică de ce apare aproape în fiecare cadru, iar Reno e niţel pe pilot automat, ceea ce e OK, pentru că ne place oricum. Cei mai simpatici (şi deopotrivă şifonaţi) sunt băştinaşii, de care filmul face o băşcălie imensă, fără cine ştie ce bun gust, dar cu aplicaţie.

 Bewitched, sau, dacă preferaţi, Ce vrăji a mai făcut nevasta mea?, este (încă) o nefericită transpunere pe marele ecran a unui serial TV. Nicole K. ar putea ucide un diabetic din priviri, Will Ferrell se / ne plictiseşte conştiincios, iar unica idee mai acătării (serialul original e "re-machiat" în serialul din film) devine indigestă la minutul 5. Sincer să fiu, nu-mi pot explica pornirea sinucigaş / masochistă datorită căreia am intrat la un film pe genericul căruia stă scris "directed by Nora Ephron". Regret fapta ce-am comis - promit să nu se mai repete.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus