martie 2016
Festivalul TIFF 2016
Două filme cult regizate de Stanley Kubrick şi Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic. Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) va fi gazda câtorva dintre evenimentele speciale ale celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (27 mai 2016 - 5 iunie 2016), primele bilete fiind puse în vânzare pe www.biletmaster.ro începând din 4 martie 2016.

Cine-concert. Zone Libre revisite 2001
Duminică, 29 mai 2016, 19.00 - Casa de Cultură a Studenţilor

Un proiect muzical ambiţios şi inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF, 2001: A Space Odyssey / 2001: O odisee spaţială (1968), în regia lui Stanley Kubrick. Fostul chitarist al trupei Noir Désir, Serge Teyssot-Gay, şi bateristul Cyril Bilbeaud formează duo-ul Zone Libre, recunoscut deja pentru experimentele rock şi rap, coloane sonore (Gainsbourg - vie héroïque) şi acompaniament original pentru filme mute ca Nosferatu, Cabinetul doctorului Caligari, Tabu sau Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Însoţit de muzica personală şi puternică a celor doi artişti, versiunea remontată a Odiseei Spaţiale capătă noi semnificaţii. Proiectul a fost creat pentru festivalul Printemps des ciné concerts şi este adus la Cluj ca parte a parteneriatului TIFF cu Brussels Film Festival. Biletul costă 15 lei şi poate fi cumpărat de aici.

Concert Kimmo Pohjonen
Luni, 30 mai 2016, 20.00 - CCS

Un artist excepţional, faimos pentru concertele memorabile susţinute la un instrument al cărui sunet l-a revoluţionat - acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Gărâna. "A împins limitele şi a sfidat aşteptările tuturor mai bine de un deceniu, creând concepte şi spectacole vizuale uluitoare", scrie "All About Jazz". În proiectul Earth Machine Music, de pildă, artistul a integrat în spectacolele sale sunetele dintr-o fermă, de la animale la tractoare. A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film, a avut turnee în întreaga lume şi colaborări cu DakhaBrakha (invitată la TIFF în 2013) sau Kronos Quartet.

În 2012, artistul a primit premiul Aesthetic Act of 2012 pentru un proiect cu muzicieni de stradă români din Helsinki. În acelaşi an, i-a fost acordat Ordinul Leul Finlandei / premiul Pro Finlandia, una dintre cele mai înalte distincţii finlandeze. Unic în stilul său, Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar proiectat la TIFF cu o zi înainte de concert, Soundbreaker (r. Kimmo Koskela). Selectat în numeroase festivaluri, filmul trece prin cariera de 35 de ani a artistului şi conţine interviuri, fotografii, muzică şi materiale de arhivă inedite. La TIFF, Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va susţine concertul alături de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) şi Otso Vartiainen (design de lumini). Preţul unui bilet este 25 de lei în perioada de pre-sale, până pe 1 mai 2016, şi 30 de lei după. Poate fi cumpărat de aici.

A Hawk and a Hacksaw
Acompaniament live pentru Umbrele strămoşilor uitaţi
Marţi, 31 mai 2016, 20.00 - CCS
Miercuri, 1 iunie 2016, 22.00 - Casa TIFF

O combinaţie exuberantă de genuri, de la gipsy şi klezmer la mariachi, cum o descrie The Guardian, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afiş la TIFF 2016. Cei doi artişti americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) şi Heather Trost, vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Tini zabutykh predkiv / Umbrele strămoşilor uitaţi / Shadows of Forgotten Ancestors, unul dintre puţinele filme din lume vorbite în limba huţulilor.

Spectacolul este unul electrizant: în anumite momente, muzicienii cântă la câte trei instrumente simultan. Muzica lăutărească şi cea tradiţională românească au fost o sursă de inspiraţie constantă pentru duo: unul dintre albume, The Way the Wind Blows (2006), a fost înregistrat parţial în satul Zece Prăjini, cu Fanfara Zece Prăjini. Pe 1 iunie 2016, muzica celor de la A Hawk and a Hacksaw va anima atmosfera şi la Casa TIFF, de la ora 22.00.

Biletele costă 15 lei şi pot fi achiziţionate de aici.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai 2016 - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Descarcă programul TIFF 2016 aici..