martie 2016
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2016
Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF prezintă un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d'Or la Cannes 2015 şi Premiul Orizzonti la Veneţia 2015, printre altele. Filmele din programul Golden Shorts vor fi difuzate în premieră în România, sâmbătă, pe 19 martie 2016, de la ora 20:00, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică Bucureşti.


Biletele pentru Golden Shorts sunt disponibile în avans prin eventbook.ro. Bilete la toate proiecţiile BIEFF se pot achiziţiona pe eventbook.ro

Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

La doar trei săptămâni de la decernarea premiilor Festivalului de la Berlin 2016, Batrachian's Ballad, filmul laureat cu Ursul de Aur, va putea fi văzut pe ecranele din Bucureşti. Regizoarea Leonor Teles, născută în comunitatea Romani din Portugalia, este cea mai tânără regizoare care a primit vreodată Ursul de Aur. Filmul a pornit de la o poveste foarte personală despre tradiţia portughezilor de a aşeza broaşte din ceramică la intrarea în restaurante pentru a îndepărta ţiganii.

Câştigătorul Palme d'Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015 a fost Waves '98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher - un eseu vizual personal dedicat oraşului său natal, Beirut, şi o explorare artistică a relaţiei lui Dagher cu Liban, ţara sa natală, proiectată prin povestea unui tânăr deziluzionat de viaţa sa în Beirutul segregat.


Kung Fury, de David Sandberg, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015. Deopotrivă omagiu şi parodie a filmelor de acţiune cu poliţişti din anii '80, este scurtmetrajul care a spart toate recordurile pe Kickstarter, primind o finanţare de 630.019 USD de la fani.


Originalitatea lui Rate Me i-a adus lui Fyzal Boulifa, pentru a doua oară, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes. Ficţiunea spune povestea lui Coco, o escortă adolescentă care este prezentată prin prisma evaluărilor oferite de utilizatorii site-ului de date-uri (care există şi în realitate), adevărata ei identitate fiind incertă.


To Be and to Come Back, primul scurtmetraj de non-ficţiune realizat de Xacio Baño, a obţinut Premiul Canal+ la Clermont-Ferrand Film Festival, şi este un tur de forţă minimalist în care autorul, folosind metaficţiunea drept metaforă, încearcă să le explice bunicilor săi ce înseamnă să fii realizator de filme.

Belladonna, regizat de Dubravka Turic, a obţinut Premiul Orizzonti pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2015 şi porneşte de la motivul renascentist al Belladonnei, femeia care se intoxica pentru a-şi mări pupilele, care aveau să o facă mai atractivă şi frumoasă.


Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14-20 martie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco şi Universitatea Naţională de Muzică şi este susţinută de: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveţiei, Swiss Sponsors' Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Arte, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Uniunea Cineaştilor din România, MUBI, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.

Parteneri media: TVR, HotNews, Radio România Cultural, Radio Tanănana, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, The Romania Journal, Societatesicultura.ro, Revista Arta, The Institute, VICE, Think Outside the Box, SUB25.ro, Decât o Revistă, Psychologies.ro, Graphic Front, Revista Arte & Meserii, Café Gradiva, PoliticALL, Igloo, Ziarul Metropolis, B365, Cinefan, All about Romanian Cinema, IQads, Cărtureşti, Cooperativa Urbană, Urban.ro, PostModern, TeenPress, PLIC - o revistă, @FILM, Movienews.ro, Acoperişul de sticlă.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus