martie 2016
Premiile Gopo, 2016
În 2016, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie 2016, la Teatrul Naţional I.L Caragiale din Bucureşti şi va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 şi TVR HD.

De-a lungul carierei sale, Florin Piersic a avut o colaborare prodigioasă cu regizorul Ion Popescu-Gopo, al cărui nume îl poartă cel mai important eveniment dedicat valorilor cinematografiei româneşti.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.


Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiţi şi mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât şi în cinema şi televiziune. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (promoţia 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat roluri principale în Tragedia optimistă, Oameni şi şoareci, Orfeu în Infern, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaiţele, Logodnicele aterizează la Paris, Străini în noapte sau Dulcea pasăre a tinereţii, roluri ce au demonstrat, constant, o versatilitate greu de egalat.

Debutul cinematografic s-a produs în 1957, cu filmul franco-român Ciulinii Bărăganului, scris şi regizat de Louis Daquin după un roman de Panait Istrati. Confirmarea a venit, însă, graţie unei colaborări ce avea să se întindă pe mai multe decenii: unul dintre actorii preferaţi ai lui Ioan Popescu-Gopo, Florin Piersic a jucat în nu mai puţin de cinci dintre filmele maestrului, de la roluri de mică întindere - O poveste ca în basme, S-a furat o bombă sau Paşi spre lună - până la roluri principale, precum cel subversiv-iconic al prinţului visător din De-aş fi... Harap Alb sau, mai târziu, cel al Împăratului din Rămăşagul. Personajul din De-aş fi..., împreună cu tragicului centurion Sabinus din epicul lui Mircea Drăgan, Columna (1968) l-au transformat pe Florin Piersic, aproape instantaneu, într-unul sex-simbol al epocii, replică românească a lui Alain Delon, Giuliano Gemma sau Fernando Rey.


De-a lungul celor 5 decenii de carieră cinematografică, Florin Piersic a putut fi văzut în coproducţii internaţionale (Şapte băieţi şi o ştrengăriţă, Frumoasele vacanţe, Lupta pentru Roma) şi în producţii româneşti aparţinând tuturor genurilor cinematografice, de la dramă la comedie şi de la filme istorice la filme de suspans, realizate de Savel Stiopul (Aproape de soare, Aventuri la Marea Neagră, Agentul straniu), Francisc Munteanu (Drum nou, Tunelul, Roşcovanul), Mircea Drăgan (Explozia, Fraţii Jderi, Ştefan cel Mare - Vaslui 1475, Cuibul salamandrelor), Sergiu Nicolaescu (Mihai Viteazul), Mircea Mureşan (Pintea, O lebădă iarna), Geo Saizescu (Eu, tu şi Ovidiu) sau Virgil Calotescu (Ultima frontieră a morţii, Reţeaua "S"). În paralel, actorul şi-a consolidat poziţia de icon graţie rolurilor "Anghel Şaptecai" din seria de filme cu haiduci realizată de Dinu Cocea (Haiducii lui Şaptecai, Săptămâna nebunilor, Zestrea domniţei Ralu) şi "Mărgelatu" din filmele de aventuri Trandafirul galben, Drumul oaselor, Misterele Bucureştilor, Masca de argint, Totul se plăteşte, Colierul de turcoaze. Cele mai recente roluri făcute pentru marele ecran au fost cele din producţiile experimentale şi independente Fix Alert şi Eminescu versus Eminem realizate de Florin Piersic Jr.

Cea de-a 10-a ediţie a Galei Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.
Co-organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţiei al Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional Bucureşti I. L. Caragiale
Co-producător: TVR 2
Sponsori principali: Dacia, Apa Nova Bucureşti, BCR
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC, Alexandrion Grup Romania
Parteneri: Empire, ODS, Melkior, Evidence, Intercontinental Bucharest
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Recomandat de: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural
Parteneri media: Zile şi Nopţi, CINEMAP, VIVA, Observatorul Cultural
Parteneri media online: Cinemagia, CinemaRx, Cinefan, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, sub25.ro, liternet.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus