martie 2016
Festivalul de Film Documentar One World România, 2016
Sâmbătă seara (26 martie 2016), la Cinema Eforie, în sala plină, juriul de liceeni al Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a noua ediţii. Filmul declarat câştigător este documentarul Oriented, realizat de Jake Witzenfeld. Unul dintre protagonişti, Khader Abu Seif, foarte bucuros şi emoţionat, a urcat pe scenă pentru a ridica premiul - un borcan plin cu ale noastre awareness pills.

Cei cinci liceeni - Andrada, Diana, Bogdan, Pavel şi Ian au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiţie astfel: "am decis să acordăm premiul acestui film deoarece vrem să aducem în atenţia publicului problemele discutate de el, iar fiecare dintre noi trebuie să devină un membru responsabil al societăţii, deoarece fiecare pas e important. Toată lumea ar trebui să ştie că orientare sexuală e una dintre trăsăturile noastre definitorii şi, ca toate celelalte, ar trebui să fie acceptată; e o parte din noi. Identitatea fiecăruia n-ar trebui percepută ca un subiect tabu." O ultimă proiecţie în cadrul festivalului a filmului câştigător are loc duminică, 27 martie 2016, începând cu ora 20:30 la Cinema Eforie.

Duminică e ultima zi în care vă mai puteţi bucura de filmele One World Romania în cele patru cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco şi Hollywood Multiplex. În primele trei cinematografe proiecţiile încep la ora 14:00 şi se încheie după ora 20:30. La Hollywood Multiplex sunt programate două proiecţii duminică: Broken Land de la ora 12:00 şi A Syrian Love Story & 9 Days - From My Window in Aleppo de la ora 14:00. După proiecţie puteţi sta de vorbă cu Sean McAllister, regizorul documentarului A Syrian Love Story.

Dacă rataţi proiecţia de la ora 14:00, la ora 17:00 vă puteţi întâlni cu Sean McAllister în cortul Ambasadei One World Romania din Parcul Colţea. Sean va susţine un masterclass la care va povesti despre o mulţime de lucruri interesante, pe care niciun cinefil nu trebuie să le rateze.

Recomandarea zilei: Jenica & Perla / Cinema Elvire Popesco / ora 14:00
Jenica Şi Perla sunt prietene, dar locuiesc la 1.500 de km depărtare una de cealaltă. S-au întâlnit prin organizaţia de dans "Kesaj Tchave", care aduce împreună copii rromi din Slovacia de Est şi copii din familii de rromi români din Paris. Când dansează împreună, cele două fete redescoperă ceea ce au în comun, însă în afara dansului, îşi proiectează viitorul din perspective diferite. Vieţile paralele ale celor două fete ne permit ca, simultan, să asistam la transformarea lor în femei şi să înţelegem mai mult despre viaţa cotidiană a rromilor în două colţuri ale Europei.

Pentru mai multe informaţii despre festival, ne puteţi scrie pe adresa [email protected]. Vă aşteptăm pe site, facebook şi youtube cu mai multe ştiri despre ce veţi vedea la One World Romania 2016! Nu uitaţi că biletele pentru festival sunt disponibile pe site-ul Eventbook.

Organizatori: Asociaţia One World Romania, Centrul Ceh Bucureşti
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 3, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe al României, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Bucureşti Capitală Europeană a Culturii 2021, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch România, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie - Biroul în România
Sponsori: CEZ România, Staropramen, Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Centrul Medical Medsana, Škoda, Samsung, Noumax, Rift Time, Amset Prodexim