aprilie 2016
Festivalul TIFF 2016
Un controversat horror mut din anii '20, acompaniat live de un artist islandez şi o orchestră, şi un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Rós, sunt câteva dintre surprizele programului Weekend la Castel, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016). În primul weekend de festival, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bonţida va fi teren de joacă şi spaţiu pentru ateliere creative şi spectacole pentru copii, în timp ce serile sunt rezervate proiecţiilor şi concertelor.

 

În seara de sâmbătă, 28 mai 2016, de la 21.45, un documentar captivant şi pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri şi carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. The Show of Shows adună imagini de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobaţi care execută cascadorii ameţitoare, freak shows şi scene crude de exploatare a animalelor şi copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare în secolele XIX şi XX, potrivit The Guardian.

Pe fundal, o coloană sonoră emoţionantă compusă de basistul Georg Holm şi bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson şi chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bonţida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Islanda, şi a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universităţii din Sheffield. Debutul său în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.

Un spectacol surpriză îi va introduce pe spectatori, de la 20.30, în atmosfera fascinantă a documentarului.

 

Tot din Islanda vine şi muzica ce acompaniază duminică, 29 mai 2016, de la 21.45, cine-concertul Häxan: Witchcraft Through the Ages. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoţi live, într-un concert spectaculos, producţia neobişnuită din 1922. Interzis în numeroase ţări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului şi pentru nuditate, Häxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care şi-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parţial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul XV.


Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice şi creative apariţii pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam - premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) şi producţii de teatru majore, iar fragmente din creaţiile lui însoţesc spoturile unor mărci faimoase. Compoziţiile lui - solo sau în colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai 2016, de la 22.00, Bardi Johannsson vine şi la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini şi coloane sonore proprii.
 
Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Naţională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonică prezentă la TIFF va fi dirijată de Simona Strungaru, pianistă, dirijoare, orchestrator şi compozitoare de muzică de film, absolventă a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producţie a Prime Foundation şi Grand Theater Groningen din Olanda. Totodată, a dirijat Filarmonica Banatul din Timişoara, într-o colaborare excepţională Cobzality simfonic, şi Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei şi pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.

Biletele pentru fiecare dintre cele două evenimente speciale costă 15 lei şi pot fi achiziţionate în avans de pe biletmaster.ro.
Puteţi urmări evenimentele TIFF pe: https://www.facebook.com/TransilvaniaIFF/events

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Descarcă programul TIFF 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus