România Liberă / septembrie 2005
Julieta
Prezentat într-o ambianţă de public select şi avizat, avînd în vedere că majoritatea criticilor dramatici, prezenţi la Colocviul Naţional destinat unor dezbateri proprii preocupărilor lor, se aflau pe scena Teatrului Naţional clujean, spectacolul cu Julieta de Visky Andras (al cărei text îl puteţi citi în format electronic la Editura LiterNet) s-a bucurat de un deosebit succes. Este vorba, în esenţă, de un text autobiografic scris de Viski Andras, cadru didactic la Facultatea de Teatru şi Film de la Universitatea "Babeş-Bolyai", text inspirat de deportarea în Bărăgan a familiei sale, un preot maghiar cu şapte copii.

Este un monolog care, prin singura interpretă, Vava Ştefănescu, povesteşte întîmplările dramatice de atunci, începînd cu arestarea preotului şi pînă la universul concentraţional creat de comunişti la Lăteşti, unde, se ştie deja, mulţi intelectuali de prestigiu au fost izolaţi şi persecutaţi. Între aceştia s-au numărat Nicolae Balotă sau Adrian Marino.

Într-un decor adecvat şi sugestiv creat de scenograful T. Th. Ciupe, actriţa Vava Ştefănescu, cu un palmares bogat în materie de dans şi mişcare scenică, s-a desfăşurat convingător. Coregrafia gîndită tot de artistă pentru acest rol i-a permis să ne transmită nu numai conţinutul textului încărcat de drama umană pe care ne-o transmite autorul, dar şi mesajul acela de efort aproape supraomenesc de a urca Golgota dată omului de Dumnezeu, despre care, la un moment dat se îndoieşte, dar existenţa copiilor o aduce mereu la realitate. Eugenia Sarvari, secretar literar al Teatrului Naţional clujean, într-un text pentru media, a afirmat că piesa este un "dialog despre iubire" şi îi dăm dreptate. Pentru că numai o puternică iubire de Dumnezeu i-a făcut pe mulţi deţinuţi să reziste la acţiunile exterminatoare ale regimului comunist. Adaptarea şi regia acestui spectacol este semnată de Mihai Măniuţiu, iar muzica atît de adecvată, de Ana Maria Avram şi Iancu Dumitrescu.

Se cuvine să mai spunem despre acest text că este de acum notoriu în lumea spectacolelor de teatru, premiera absolută avînd loc, în noiembrie 2002, la Teatrul "Thalia" din Budapesta, în regia clujeanului Gabor Tompa. Atunci rolul Julietei a fost interpretat de Eniko Szilagyi, spectacolul bucurîndu-se de un succes remarcabil, ţinînd afişul timp de trei stagiuni şi fiind invitată la Bucureşti, Washington şi New York. Chiar cînd se pregătea la Cluj, au început pregătiri pentru prezentarea piesei şi la Chicago, în interpretarea Melissei Kapp şi regia lui Christopher. Iar într-o versiune radiofonică realizată la Bucureşti în regia aceluiaşi Tompa Gabor, interpreta este Coca Blos, în timp ce o altă versiune, realizată la Budapesta, în regia semnată de Aniko Varsany, interpreta este Ester Nagy.

Iată, deci, un spectacol plecat de la un autor din Cluj-Napoca, Viski Andras, s-a impus şi continuă să se impună pe scenele lumii. Îl felicităm atît pe el, cît şi pe toţi realizatorii acestor spectacole.

Citește această piesă în volumul electronic publicat de Editura LiterNet.
De: Visky Andras Regia: Mihai Măniuțiu Cu: Vava Ștefănescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus