mai 2016
Kollektivet / Comunitatea
Kollektivet / Comunitatea / The Commune, în regia lui Thomas Vinterberg (Jagten / Vânătoarea, Submarino, Festen / The Celebration), va avea premiera în cinematografele noastre pe 6 mai 2016. Filmul a primit Silver Bear pentru Cea mai bună actriţă: Trine Dyrholm, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2016.

Filmul spune povestea unui cuplu adult care, odată mutat într-o casă foarte spaţioasă din Copenhaga, decide să o împartă cu alte cupluri prietene, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate mică. Filmul este portretul unei întregi generaţii de tineri idealişti şi visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.

Durata: 110 min.
 
 
Kollektivet / Comunitatea / The Commune este o coproducţie Danemarca-Suedia-Olanda în care, chiar dacă nu sunteţi neapărat familiarizat cu filmografia nordică, îi veţi putea recunoaşte pe: Ulrich Thomsen (Hævnen, 2010; Mortdecai, 2015), Trine Dyrholm (Hævnen, 2010; En kongelig affære / A Royal Affair, 2012), Fares Fares (Zero Dark Thirty, 2012; Child 44, 2015) şi Lars Ranthe (Jagten / The Hunt, 2012).
 
Scenariul este scris de Thomas Vinterberg în colaborare cu Tobias Lindholm, acelaşi scenarist alături de care a lucrat şi la celelalte două succese din ultimii ani: Jagten / The Hunt, respectiv Submarino. Tobias Lindholm a regizat el însuşi un film care a rulat şi la noi, Kapringen / A Hijacking (2012).

Filmul este produs de de Zentropa Entertainments, compania lui Lars von Trier, cea mai mare casă de producţie din Scandinavia.

 
Vinerberg, despre propria copilărie într-o comunitate
 
Între vârsta de 7 şi 19 ani, Thomas Vinterberg a experimentat el însuşi o comunitate asemănătoare cu cea din film datorită părinţilor săi. "A fost o perioadă absolut dementă, dar în acelaşi timp fantastică şi plină de însufleţire. Nuduri la tot pasul, dar şi bere, discuţii academice, dragoste şi drame personale", îşi aminteşte el. "Copil fiind, fiecare zi era o aventură. Era de-ajuns să părăsesc intimitatea dormitorului şi să pătrund în zonele comune ale casei pentru a întâlni tot felul de situaţii care mai de care mai surprinzătoare, datorită ciudăţeniilor diverse ale celor cu care locuiam. Dacă mă uit în urmă, a fost o perioadă plină de momente de aur dar şi de situaţii absurde. Serile de cină în grup, pe care le aveam mereu în intervalul joi - duminică, se transformau de cele mai multe ori în petreceri monstruoase."
 

Pe de altă parte, mica comunitate exersa mereu o democraţie perfectă: "Aşa numitele şedinţe de grup erau autoritatea supremă. Toate problemele apărute se discutau în grup. Îmi amintesc de momentul la care s-a stabilit că întreţinerea ar trebui plătită proporţional, ca procent din venitul fiecăruia. Iar propunerea sinceră a venit chiar din partea celui care câştiga cel mai mult din grup", spune Vinterberg.
 
"Să nu confundăm lucrurile...", subliniază regizorul. "Nu era genul de comunitate ca cele din America anilor '70, fie pe genul religios, sectant sau hipioţi care o ţin numai pe legume undeva pe la ţară. Aici vorbim de profesori, oameni din televiziune, profesionişti. Spre exemplu, tata era un critic de film. Trăiau o viaţă perfect normală, atee, poate uşor stângistă. Dar nu era de tipul sex liber şi droguri peste tot. Doar foarte mult optimism şi spirit liber. Poate şi puţin cam prea multe beri...", îşi aminteşte Vinterberg.

Vinterberg & Lars von Trier, autorii manifestului Dogma 95
 
Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Sidste omgang / Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincţii fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenţi.
 
În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogma 95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.
 
Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogma 95) s-a numit Festen / The Celebration (1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi "Cel mai bun film străin" din partea Los Angeles şi New York Film Critics.
 
Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It's All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: En mand kommer hjem / When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council's Film Award şi cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalzări.

 

Kollektivet / Comunitatea / The Commune este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film
a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.


Regia: Thomas Vinterberg Cu: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm, Lars Ranthe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus