mai 2016
Festivalul TIFF 2016
Subiecte ca religia, Holocaustul, vampirismul şi canibalismul se regăsesc anul acesta în cele mai "întunecate" secţiuni la TIFF, Umbre / Shadows şi bonusul ei tematic, intitulat Midnight Delirium şi dedicat genului horror din cinematografia latino-americană. Cele 12 lungmetraje din competiţia Umbre-Scurtmetraj / Shadows Shorts vor livra momente de tensiune, aşteptare încordată şi emoţie amestecată cu teamă şi curiozitate. Un număr record de regizori din competiţie vor fi prezenţi la TIFF.

Scurtmetrajele din Umbre, selecţionate de Mihai Mitrică, se anunţă a fi cele mai întunecate de până acum. Din Mexic ajunge la TIFF sadicul Madre de Dios / Mother of God, în care o tânără devine jertfă într-o ceremonie de incantare a antichristului, Arcana e un film despre vrăjitorie, iar terifiantul Blight e un horror psihologic despre un tânăr preot chemat să rezolve un caz de posedare dintr-un sat izolat. Pentru fanii hardcore, Sister Hell abundă în sex, violenţă şi atacuri la adresa religiei. De un absurd blasfemator, Disco Inferno, recompensat cu premii în peste 35 de festivaluri, imaginează un iad plin de simboluri oculte şi femei în ţinute Illuminati. De neratat este capodopera animată The Mill at Calder's End, al maestrului efectelor speciale Kevin McTurk, o poveste gotică de groază despre care Guillermo del Toro spune că omagiază şi reinventează vechile filme clasice.Deranjant şi în acelaşi timp fermecător, Fuckkkyouuu a făcut recent valuri la Sundance, unde a fost sold-out. Filmul explorează posibilitatea întâlnirii cu sinele din trecut. Into the Mud este o poveste despre teroarea de a fi urmărit şi încercarea de a scăpa din mâinile prădătorului. Puteri malefice se ascund şi în lacul din horror-ul The Pond, iar mitul lui Frankenstein primeşte o interpretare modernă în Saint Frankenstein. Între suprarealism şi macabru pendulează şi Messe Noir, clipul trupei Behemoth, iar pe Dorian Boguţă îl redescoperim în rolul de regizor în Sfârşit.

Juriul Shadows Shorts este alcătuit din Eliran Kantor - artist şi ilustrator pentru peste 10 de coperte de album pentru trupe rock şi metal, Carter Pilcher - fondatorul Shorts International, membru al British Academy of Film and Television Arts, şi Louis Savy - director al Sci-Fi London Film Festival.

În Umbre-Lungmetraj, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află Kafsonas / Blind Sun, un thriller despre singurătatea unui imigrant ajuns în Grecia, în mijlocul unui val de caniculă, transgresivul Ludo, care atinge noi teritorii neexplorate ale genului horror şi are potenţialul de a schimba faţa cinema-ului horror indian. În filmul său de debut Lace Crater, Harrison Atkins amestecă genurile subtil, făcând treceri de la comedie la dramă şi explorând teme ca izolarea şi nevoia de conexiune umană sau chiar supranaturală. Prezentat în premieră la Berlinale în Panorama, Aloys analizează viaţa izolată a unui detectiv scufundat într-o lume construită din înregistrările de pe camerele de supraveghere. Couple in a Hole al lui Tom Geens este povestea cu accente suprarealiste a unui cuplu îndoliat, iar regizorul român Jamil Hendi debutează în lungmetraj cu producţia independentă Vizitatorul, un horror care se petrece într-un apartament cu o istorie sumbră din Bucureşti, în care joacă Ionuţ Grama, Oana Irina-Duţu şi Andreea Boşneag.


Secţiunea Midnight Delirium, curatoriată de Richard Peña, profesor la Columbia University şi fost director de program al Film Society of Lincoln Center, aduce o selecţie de filme horror unul şi unul din cinematografia latino-americană. Filmele vor fi difuzate la miezul nopţii la TIFF. À Meia Noite Levarei Sua Alma / At Midnight I Will Take Your Soul (r. Jose Mojica Marins) este un horror brazilian cult care a lansat personajul iconic Coffin Joe. Vampiros en La Habana! / Vampires in Havana e un film cubanez animat, iubit de critici, care parodiază genul horror cu vampiri, iar captivantul Cronos (1994) e debutul celebrului Guillermo del Toro, o poveste neortodoxă despre dorinţa seducătoare de a atinge nemurirea.


În 36 pasos / 36 Steps, comedie neagră horror şi, totodată, satiră socială, semnată de argentinianul Adrián García Bogliano, motivele horror se suprapun peste un discurs critic la adresa opresiunii femeilor. Somos lo que hay / We Are What We Are (r. Jorge Michel Grau) este un horror mexican care analizează viaţa unei familii de canibali şi serveşte drept satiră la adresa anomaliilor sociale şi psihologice. Juan de los Muertos / Juan of the Dead, o comedie cu zombie în stilul Shaun of the Dead, care satirizează viaţa în timpul regimului lui Castro în Cuba, este şi o tentativă de a revigora industria de film cubaneză. Din epoca de aur a filmelor de gen ajunge la TIFF şi clasicul El Fantasma del Convento (1934), primul film de groază sonor din Mexic, din care nu lipsesc fantomele, călugării, mumiile şi atmosfera suprarealistă.


***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Aegon, EuroGSM, Tenaris Silcotub, Madd Electronics Group, Avon, EBS, E.ON Energie România, Energobit, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Jameson, Noumax, Compania de Apă Someş, CSI Romania, PMA Invest
Partener Tehnic: BenQ
Partener Logistic Oficial: DHL
Restaurant oficial: McDonald's
Parteneri instituţionali: The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia- Bruxelles.
Co-producător: TVR1
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cineuropa.org, Cinemagia, CinemaRX, Elle, Glamour, Viva, Business Review, VICE, Decât o Revistă, Radio România Cultural, Filmneweurope, News.ro, LiterNet, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, Nine a Clock, Muzzix.ro, Urban.ro, Observator Cultural, Cinefan.ro, Aarc.ro, Umblat.ro, alt.radio
Parteneri media locali: Radio Cluj, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Filmtett, Igen tessék!, Kronika, Erdely Naplo, Transindex, Clujulcultural.ro, eClujeanul.ro, I Love Cluj, Sinteza
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus