Cei şapte studenţi francofoni sunt stabiliţi la Cluj şi sunt coordonaţi de cineastul francez Samuel Collardey. Fiecare dintre tinerii juraţi are o formare şi un profil diferit, însă ceea ce îi uneşte este pasiunea pentru film şi francofonie. Ei sunt: Georgia Moraru (România), Solène Noret (Franţa), Olimpia Buhai (România), Dumitru Neagu (Moldova), Ioana Ciupa (România), Marine Dori (Franţa) şi Yarden Tal (Israel).
Filmele jurizate de Juriul tinerilor francofoni în 2016 sunt (pentru detalii despre fiecare film în parte, click pe titlul filmului):
Au plus pres du soleil / Prea aproape de soare (regia Yves Angelo, 103 minute, în secţiunea Supernova)
Ville-Marie (regia Guy Edoin, 100 minute, în secţiunea Suspecţi de serviciu)
Trois souvenirs de ma jeunesse / Trei amintiri din tinereţe (regia Arnaud Desplechin, 123 minute, în secţiunea Supernova)
Je me tue a le dire / Mor să-ţi spun (regia Xavier Seron, 90 minute, în secţiunea Fără limită)
Boris sans Beatrice / Boris fără Beatrice (regia Denis Cote, 93 minute, în secţiunea Expresul Bucureşti - Berlin)
Lungmetrajul Tempête, regizat de Samuel Collardey, le parrain du jury, a fost proiectat la TIFF 2016, urmat de sesiuni de discuţii cu publicul. Tempête este un portret emoţionant al unui pescar care încearcă să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a păstra custodia copiilor săi, în care protagonistul (premiat la Veneţia) îşi joacă rolul din viaţa reală.
Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2016 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România şi RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susţine tinerii şi francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al treilea an consecutiv.
Despre SAMUEL COLLARDEY, "PARRAIN DU JURY"
Samuel Collardey, director de imagine, operator şi regizor francez, a lucrat patru ani în televiziune, înainte de a se alătura departamentului de Imagine al celebrei La Fémis (Şcoala naţională superioară pentru studii de imagine şi sunet din Paris).
Filmul său de la finalul studiilor, Du soleil en hiver, a primit numeroase distincţii, printre care Premiul SACD, la Quinzaine des réalisateurs, în cadrul Festivalului de film de la Cannes, şi Premiul special al juriul la Festivalul de la Clermont-Ferrand.
În 2008 apare primul său lungmetraj, L'apprenti, o docu-ficţiune ce face portretul unui tânăr ucenic dintr-o fermă din Haut-Doubs. Filmul primeşte Premiul Semaine de la critique la Veneţia, şi Premiul Louis-Delluc pentru cel mai bun debut.
Realizează imaginea filmelor Adieu Gary (regia Nassim Amaouche) şi J'aime regarder les filles (regia Frédéric Louf).
În 2013 îşi lansează cel de-al doilea lungmetraj, Comme un lion. Lungmetrajul său, Tempête, a fost proiectat la TIFF 2016.
Samuel Collardey este un regizor ale cărui filme au o tentă umanistă, tematica pe care o abordează fiind inspirată din fapte reale. Realizator deopotrivă de documentare şi de ficţiune, Collardey are o abordare artistică şi socială ce evocă încercările prin care oricine poate trece.
Despre TV5MONDE
TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin nouă canale regionale distincte (TV5MONDE Franţa - Belgia - Elveţia, TV5MONDE Europa, TV5MONDE Africa, TV5MONDE Orient, TV5MONDE Asia, TV5MONDE Pacific, TV5MONDE America Latină şi Caraibe, TV5MONDE Brazilia şi TV5MONDE SUA), două televiziuni online, cărora li se adaugă primul canal tematic, TiVi5mondeUSA, un canal dedicat tinerilor, aferent pieţei americane.
TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de ficţiune, 2000 de ore de film documentar şi reportaj şi 19 emisiuni zilnice de ştiri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.
Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada şi Télé-Québec), le CIRTEF şi l'AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine şi 25.000 de hoteluri, în 55 de ţări şi difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în şapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză şi rusă).
În urma Declaraţiei de la Bucureşti, adoptate în cadrul Sommet de la Francophonie, în 2006, TV5 primeşte statutul de must carry, fiind prezent în oferta tuturor operatorilor de cablu din România, la finalul lui 2007. Consecinţă firească, TV5MONDE introduce subtitrarea în limba română la începutul lui 2008. Pentru a ajunge la o audienţă cât mai largă, TV5MONDE furnizează subtitrarea programelor sale în 12 limbi, şapte dintre acestea fiind disponibile la TV5MONDE Europe: franceză, engleză, spaniolă, olandeză, germană, română şi rusă.
Site-ul oficial al TV5MONDE România
Descarcă programul TIFF 2016 aici..