iunie 2016
Festivalul TIFF 2016
Zilele Filmului Românesc, secţiunea care adună în 2016 29 de producţii româneşti, dintre care 6 aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie 2016, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Proiecţiile Câini (r. Bogdan Mirică), singurul film românesc prezentat şi în Competiţia Oficială, şi Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie 2016, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Câini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada - întors din competiţia de la Cannes - pe 3 iunie 2016.

După premiera spectaculoasă de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, în prezenţa a circa 900 de spectatori, comedia Două lozuri va avea parte de o proiecţie şi în Piaţa Unirii, joi, 2 iunie 2016, la 21.45, în prezenţa regizorului Paul Negoescu şi a actorilor Dorian Boguţă, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public vor avea parte şi Ultima zi, în prezenţa regizorului Gabriel Achim şi a actorilor Doru Ana şi Mimi Brănescu, şi Afacerea Est, în prezenţa lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima dată reacţia sălii şi Ion Indolean, cu debutul Discordia, Sorin Luca, autorul documentarului Imagini din vis, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roşca, invitat la TIFF, şi Ionuţ Teianu, cu documentarul În căutarea tatălui pierdut.

Printre cele 17 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără şi 4:15 p.m. sfârşitul lumii, selecţionat în competiţia de scurtmetraje de la Cannes şi proiectat la TIFF în prezenţa lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Şarga. Regizorii unor dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.

Pe 3 iunie 2016, poate fi văzut în premieră şi documentarul Never Ending Story, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revoluţie - show-ul Dragoste, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăşti, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.

Pe 2 iunie 2016, TIFF sărbătoreşte şi Ziua HBO, spectatorii fiind invitaţi la un maraton de cinci ore cu The Accursed / Damnaţii (r. Hagai Levy), Nightingale (Casa de Cultură a Studenţilor, )16.00, premiera naţională Doar o răsuflare (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30, Cain's Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere).

10 actori talentaţi din teatrele din România vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industria filmului în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Joi, de la 12.30, aceştia se vor întâlni cu presa şi cu publicul la Napoca 15, iar vineri, de la 19.00, aceştia vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, înaintea filmului Câini. Zilele acestea, cei 10 filmează un clip şi un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi sunt introduşi regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor. Vineri, de la 10.30, la Napoca 15, aceştia vor participa la Workshop in film & talent promotion, cu Deborah Kolar şi Jan Kean.

Despre facilităţile fiscale ce pot impulsiona industria de film din România se va dezbate tot vineri, de la 12.30, la workshop-ul Romanian film law & tax incentives, la care participă Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Alex Trăilă - membru în Consiliul de Administraţie al CNC, şi Manfred Schmidt - Director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk România vineri, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film românesc şi membru în juriul competiţiei, Richard Pena, profesor la Columbia University, va susţine un workshop pentru tineri profesionişti, regizori, critici de film şi studenţi sâmbătă, de la 15.00, la Napoca 15.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai - 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Aegon, EuroGSM, Tenaris Silcotub, Madd Electronics Group, Avon, EBS, E.ON Energie România, Energobit, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Cinema City, McDonald's, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Nespresso, Noumax, Tudor.Tailor, Compania de Apă Someş, CSI Romania, PMA Invest, Sensiblu, Tork, Professional Cleaning Services
Partener Tehnic: BenQ
Transportator oficial: Tarom
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri instituţionali: The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia- Bruxelles, Ambasada Republicii Libaneze în România, Fondation Liban Cinema, Goethe Institut, Centrul Cultural German, Lithuanian Film Center.
Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cineuropa.org, Cinemagia, CinemaRX, Elle, Glamour, Viva, Business Review, VICE, Decât o Revistă, Radio România Cultural, Filmneweurope, News.ro, LiterNet, Ziarul Metropolis, Alistmagazine.ro, Sub25.ro, Nine a Clock, Muzzix.ro, Urban.ro, Observator Cultural, alt.radio, Cinefan.ro, Aarc.ro, Umblat.ro, 9 o'clock
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Radio Cluj, Radio Infotrafic, Filmtett, Igen tessék!, Kronika, Erdely Naplo, Transindex, Clujulcultural.ro, eClujeanul.ro, I Love Cluj, Sinteza
Partener de monitorizare: mediaTRUST