Spectacool / iunie 2016
Festivalul VedeTeatru, Buzău, 2016
Priveşte înapoi cu mânie
Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov a prezentat în seara zilei de 2 iunie 2016, în cadrul festivalului VedeTeatru, spectacolul Priveşte înapoi cu mânie de John Osborne, în regia lui Vladimir Anton.

Textul dramatic reflectă atitudinea tinerilor englezi furioşi, lipsiţi de orizont în perioada de după cel de-al doilea război mondial în care societatea era în reconstrucţie. Această stare este ilustrată prin exponenţi care vin din trei lumi diferite, aparent fără nici o legătură una cu cealaltă: lumea lipsită de perspective a lui Jimmy şi Cliff, lumea opulenţei din care fac parte Alison şi tatăl ei, lumea boemă a actorilor în care trăieşte Helena.


Atmosfera creată pe scenă este una casnică, de după-amiază de duminică, în care ea calcă rufe şi el citeşte ziarul împreună cu cel mai bun prieten al lor. Încăperea este simplă, sărăcăcioasă, boemă, cămin al unor tineri care încearcă să supravieţuiască.

În acest decor îşi trăiesc poveştile de dragoste cele trei personaje principale (Alison, Jimmy şi Cliff), sau mai bine spus îşi trăiesc frustrările născute din neputinţa de a-şi exprima sentimentele în întregime. Alison este iubită de cei doi în moduri profund diferite, primul fiindu-i soţ, iar al doilea, prieten. Aceşti trei tineri prinşi într-un triunghi amoros îşi consumă furia încercând să-şi găsească locul în societate fără a se pierde pe sine şi păstrându-şi relaţiile de suflet.

Apariţia Helenei, prietena lui Alison, care are o scurtă relaţie cu Jimmy, însufleţeşte viaţa lor monotonă, dar în acelaşi timp scoate în evidenţă starea de alienare a celor trei. Ea se dovedeşte a fi cea mai matură în luarea deciziilor. Ceilalţi trei, chiar dacă provin din medii sociale total opuse, par nişte copii răsfăţaţi care refuză să devină responsabili aducând ca justificare traumele suferite în trecutul de care nu sunt dispuşi să se desprindă.

Spectacolul este centrat pe o singură idee în jurul căreia sunt construite personaje care par realiste. Replicile lor sunt pline de umor născut de cele mai multe ori din cinism şi sarcasm. Actorii Bogdan Nechifor, Vlad Pavel, Ada Galeş, Maria Gârbovan şi Mihai Bica reuşesc să redea cu mult talent natura relaţiilor dintre personaje, astfel că totul pare veridic, fapt răsplătit cu numeroase aplauze de publicul buzoian. 
 
(Alexandrina Codarcea)

Audiţia
La ceas de seară, în Cafeneaua Artiştilor, studenţii Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi au prezentat publicului buzoian spectacolul Audiţia de Alexandr Galin.

Text inspirat din fapte reale, Audiţia spune povestea a şase femei provenite dintr-o ţară ex-comunistă, care sunt atrase de mirajul unui nou început şi a unei vieţi mai bune. Veridicitatea este aproape covârşitoare, iar tragedia şi comedia sfârşesc prin a se contopi. Spectacolul este însă mult mai mult decât o simplă tragi-comedie, iar pe măsură ce acţiunea avansează, linia dintre realitate şi ficţiune devine tot mai difuză.


Personajele sunt complexe şi atent studiate de către actorii ieşeni, fiind uşor de încadrat în tipologia oamenilor pe care îi întâlnim zi de zi. Acţiunea, deşi un pic confuză din cauza numărului mare de actori prezenţi pe mica scenă a cafenelei, este credibilă, spectatorul ajungând, în timp ce râde în hohote, să se întrebe cum poate fi lumea atât de nedreaptă. Piesa ridică întrebări referitoare la viaţa pe care o trăim, un univers în care absolut orice poate fi considerat marfă şi poate fi vândut. La fel ca în viaţa reală, sfârşitul este deschis, povestea personajelor nu se sfârşeşte odată cu încheierea spectacolului, iar happy-end-ul este absent fiindcă în lumea reală un final poate fi, cel mult, satisfăcător.

(Xenia Zileriu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus