septembrie 2016
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2016
Dirijorul Kristjan Järvi este directorul de onoare al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio - RadiRo, ediţia a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie 2016.


Dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, acesta va conduce ansamblul pe scena Sălii Radio în serile de marţi, 27 septembrie 2016, de la ora 19.00 şi miercuri, 28 septembrie 2016 de la ora 19.00.

Născut în Estonia şi format în Statele Unite, Järvi şi-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare şi redefinire a muzicii clasice. Kristjan Järvi combină formaţia sa clasică cu afinitatea specială faţă de repertoriul tradiţional şi cu pasiunea pentru muzica contemporană.

Concertul nr. 4 în sol minor pentru pian şi orchestră de Rachmaninov în interpretarea pianistului rus Deniz Kozhukhin face parte din programul primei seri. Denis Kozhukhin s-a lansat în plan internaţional în 2010, când a câştigat Premiul I la Concursul Queen Elizabeth din Bruxelles, la vârsta de 23 de ani. Cu o interpretare care îmbină virtuozitatea cu inteligenţa şi maturitatea, Kozhukhin are darul rar de a stabili, aproape instantaneu, o legătură specială, prin emoţie imediată, cu publicul.


Kozhukhin şi-a consolidat o excelentă reputaţie şi a cântat în cadrul a numeroase festivaluri şi concerte prestigioase, precum şi în renumite săli de concert: a participat la Festivalul Verbier, unde a câştigat Prix d'Honneur în 2003, la Progetto Martha Argerich din Lugano, a colaborat cu Berliner Philharmonie, Kölner Philharmonie, Klavier Festival Ruhr, a participat la Rheingau Music Festival, Jerusalem International Chamber Music Festival, a cântat la Carnegie Hall, Leipzig Gewandhaus, Munich Herkulessaal, Rotterdam De Doelen, Amsterdam Concertgebouw, Auditorio Nacional Madrid, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Milano, Théâtre du Châtelet şi Auditorium du Louvre, Paris.

Programul celei de-a doua seri cuprinde lucrări de R. Strauss, P.I.Ceaikovski şi celebra Rhapsody in Blue de Gershwin care îl va avea ca solist pe pianistul Stefano Bollani. În căutare de stimuli la fiecare pas, Bollani explorează muzica trecutului, dar mai ales pe cea a prezentului, improvizând, în compania unor mari artişti, ca Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda.

  

Colaborează frecvent orchestre de prestigiu la Gewandhaus (Leipzig), La Scala di Milano, cu Orchestre National de Paris şi cu dirijori de renume ca Riccardo Chailly, Kristjan Järvi, Daniel Harding. Cea mai importantă colaborare a carierei sale, începând din 1996 şi până astăzi, este cea cu trompetistul italian Enrico Rava, mentorul său. Au cântat împreună în sute de concerte şi au înregistrat 13 albume, cele mai recente fiind: Tati (ECM, 2005), în trio cu Paul Motian la tobe, The Third Man (ECM, 2007), ca duet, şi  New York Days (ECM 2008), în cvintet cu Mark Turner, Larry Grenadier şi Paul Motian.


Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. 

Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia
Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus