septembrie 2016
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2016
În premieră la Sala Radio, BBC Concert Orchestra va susţine concertul de închidere a Festivalului RadiRo sâmbătă, 1 octombrie 2016, sub bagheta dirijorului Barry Wordswoth, cunoscut publicului internaţional în primul rând pentru performanţele sale de excepţie la pupitrul celebrului The Royal Ballet din Londra!

 
Cu un program la frontiera între clasic şi contemporan, între repertoriul internaţional şi cel britanic, concertul îl va aduce la Bucureşti pe violonistul Charles Mutter, director adjunct al BBC Concert Orchestra, care cântă pe o copie a viorii Guarneri "Lord Wilton" din 1742, realizată pentru artist, în 2007, de către renumitul lutier german Stephan von Baehr.
 
Acelaşi concert va prilejui publicului din România bucuria reîntâlnirii cu flautista de origine română Ileana Ruhemann, flautist principal al BBC Concert Orchestra, cu o remarcabilă carieră internaţională, o artistă pentru care au compus lucrări compozitori ca Stanley Black şi John Tavener.
 
Concertele BBC Concert Orchestra pot fi ascultate în cadrul emisiunii Friday Night Is Music Night, pe BBC Radio 2, în fiecare vineri, şi pe BBC Radio 3, unde ansamblul îşi propune să exploreze experienţe neobişnuite şi neconvenţionale în plan muzical. BBC Concert Orchestra a realizat coloana sonoră a mai multor filmele de televiziune. În 2016, ca orchestră asociată a Southbank Centre din Londra, a susţinut o serie de concerte, între care o interpretare a piesei de teatru muzical The Oliviers in Concert. Ansamblul participă în fiecare an la BBC Proms, atât la Albert Hall, cât şi în Hyde Park. A susţinut turnee în Japonia, China, Abu Dhabi, Suedia şi Statele Unite.

Barry Wordsworth este dirijor principal invitat al The Royal Ballet, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra şi al Brighton Philharmonic şi director muzical de onoare al Birmingham Royal Ballet. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie şi din străinătate: Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Toronto Symphony, Sydney Symphony, New Zealand Symphony, Rotterdam Philharmonic şi Seoul Philharmonic. De-a lungul carierei sale la BBC, a dirijat în cadrul BBC Proms. În cei 17 ani ca dirijor principal al BBC Concert Orchestra, a participat la numeroase turnee alături de acest ansamblu, în Japonia, Statele Unite şi China.
 
Charles Mutter s-a născut în 1970 şi a studiat sub îndrumarea lui Anthony Stevenson, Andrew Sherwood, Kenneth Piper, David Takeno (la Jesus College, Cambridge) şi Simon Fischer. După experienţa colaborării, la Londra, cu ansambluri de notorietate ca Kreisler String Orchestra, Smith Quartet şi Orchestre Révolutionnaire et Romantique, s-a stabilit în Scoţia. Performanţele sale ca lider al Edinburgh Quartet (între 2003 şi 2007) s-au bucurat de aprecierea criticii (a primit Premiul Editor\'s Choice pentru înregistrările din compoziţii semnate de Hans Gál). A revenit la Londra, în 2007, pentru a ocupa poziţia de director adjunct al BBC Concert Orchestra.
 
Cu o dublă origine, germană şi română, Ileana Ruhemann şi-a desăvârşit formarea artistică la Purcell School şi a studiat flautul cu Judith Pearce. După obţinerea licenţei, a câştigat singurul loc disponibil pentru flautiştii străini la Conservatorul din Paris, în 1983, unde a studiat cu Alain Marion şi Raymond Guiot. A cântat ca flautist principal alături de majoritatea orchestrelor simfonice din Marea Britanie: BBC Symphony, London Symphony, Royal Opera House, London Philharmonic. Ileana a ocupat poziţia de flautist principal al BBC Concert Orchestra în 1989. A câştigat prestigiosul premiu National Federation of Music Societies' Award, in 1986, urmat de o serie de recitaluri în Anglia şi de debutul la Wigmore Hall în 1988.
Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru mai multe informaţii despre Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio - RadiRo, vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro.
 
Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducător: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia
Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus