A cincea captură: Pamela Iobaji din trupa The Snoop, Baia Mare.
Ilinca-Anamaria Prisăcariu: Cine eşti, de unde vii şi ce faci aici?
Pamela Iobaji: Sunt Pamela Iobaji din Baia Mare, trupa The Snoop. Ce fac aici la festival? Învăţ o grămadă de lucruri noi. Şi nu-mi vine să cred că sunt aici. E prima oară când sunt aici.
I.-A.P.: Ce aşteptări ai de la festival?
P.I.: Am avut aşteptări şi toate, toate au fost depăşite, nu mi-a venit să cred cum a fost totul până acum. Cum e totul, organizarea, oamenii, tot ce se întâmplă. Cred că e una dintre cele mai faine experienţe, mai ales acum, la vârsta asta.
I.-A.P.: De câţi ani faci teatru?
P.I.: De mică m-am implicat cam în tot ce am putut, inclusiv în şcoala generală, aveam o trupă, eram coordonaţi de profesori de română, engleză, aveam spectacole. Acum trec a XI-a. De când sunt la liceu, deci de doi ani, am început să fac mai serios. Trupa în care sunt acum este de un an jumătate.
I.-A.P.: Acum te-am prins fix după spectacolul Lungs, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. E un moment destul de important din tot ce ai experimentat până acum în festival. Cum l-ai descrie, cum te simţi acum?
P.I.: Nu ştiu. Cred că aş putea să spun magic. Habar nu am. E ciudat cum un spectacol poate să te atingă aşa de tare. A fost spectacolul, a ajuns la o parte în care personajele vorbeau despre copii, despre cum se naşte copilul, creşte şi aşa mai departe. Bun, aşa trebuia să fie în spectacol, să zică "ne căsătorim?", ea să zică "Da!" şi să continue. Şi el (Liviu Romanescu) a zis asta, apoi a scos un inel, s-a aplecat şi a cerut-o de soţie de-adevăratelea, ea (Denisa Nicolae) a rămas şocată şi i-a zis că a stricat spectacolul. A luat inelul, a început să plângă, s-au strâns în braţe, toată sala a aplaudat şi ei îşi vorbeau la ureche. Apoi au reluat partea aceea. Dar toată sala... Oau, ce reacţii!
I.-A.P.: Într-un cuvânt sau într-o frază, ce înseamnă pentru tine empatia?
P.I.: Empatia pentru mine înseamnă să ştii să asculţi, să înţelegi oamenii şi la rândul tău să fii şi tu înţeles. Ascultat şi mai apoi înţeles.
I.-A.P.: Ce ţi-a plăcut până acum cel mai mult?
P.I.: Spectacolul ăsta, Lungs, şi ce am făcut la ateliere, atât dimineaţa, cât şi după masă. O parte din exerciţii le mai făcusem, dar unele au fost complet noi şi chiar am vrea de acum încolo să preluăm exerciţiile făcute aici, să le facem şi noi.
I.-A.P.: Cu ce spectacol veniţi şi de ce aţi ales textul acesta?
P.I.: Orchestra Titanic de Hristo Boytchev. Textul a fost ales de coordonatorul nostru, noi l-am citit şi ne-a plăcut. Cred că primul lucru pentru care a fost ales este că nu prea există un rol principal, toţi avem cam acelaşi număr de intervenţii.
I.-A.P.: De ce ar trebui să vină lumea la spectacolul vostru?
P.I.: În spectacolul ăsta se regăsesc mai multe tipologii de oameni, total diferiţi. Fiecare dintre noi înfăţişează un anumit tip de om, cum e, ce face, obiceiurile lui şi aşa mai departe şi toţi au cam acelaşi scop, aceeaşi dorinţă şi prin asta, prin faptul că îi leagă acelaşi scop ei încep să interacţioneze, să fie prieteni oarecum, iar în final se întâmplă lucruri...
Spectacolul trupei The Snoop va avea loc vineri, 13 august 2016, la ora 12.00, la Casa de Cultură, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, organizat în perioada 8-14 august 2016, în Alexandria, Teleorman.