Şi în 2016 nume mari ale cinematografiei mondiale se vor întâlni cu publicul pentru prima dată în România, la proiecţiile propriilor filme. Workshop-uri, masterclass-uri şi proiecţii speciale vor transforma din nou Les Films de Cannes à Bucarest într-unul dintre cele mai proeminente evenimente culturale ale toamnei. În 2015, festivalul a avut peste 15.000 de spectatori şi numeroase proiecţii sold out, jumătate din numărul total de bilete fiind achiziţionate înainte de începerea evenimentului.
Extrem de activ la cei 80 de ani ai săi, Ken Loach este unul dintre cei nouă regizori care au câştigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de două ori - prima dată în 2006, cu The Wind that Shakes the Barley. Este unul dintre regizorii favoriţi ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 încoace. Cineast al nedreptăţii şi inegalităţii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor. "I, Daniel Blake este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach", scrie Variety.
Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a călătorit prin Scoţia pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social. Aşa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenţia pentru locuri de muncă, chestionări nesfârşite despre starea de sănătate şi stagii de calificare. "Cred că ciocnirea cu o birocraţie nemiloasă e un subiect care trece dincolo de graniţe, oricine înţelege frustrarea de a fi prins constant între call center-uri, de vorbă cu oameni care nu-ţi dau ajutorul de care ai nevoie", declara Ken Loach.
Filmul I, Daniel Blake este distribuit în România de Independenţa Film.
Iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, Les Films de Cannes à Bucarest a generat un trend, în 2014 lansându-se la Buenos Aires un eveniment similar, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. În cele şase ediţii, spectatorii au avut parte de întâlniri memorabile cu nume ca Jacques Audiard, Gaspar Noé, Abdellatif Kechiche, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérenice Bejo, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo sau Thierry Frémaux.
***
Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finantat de Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural "Bucureşti - Oraşul in-vizibil" 2016 şi Institutul Cultural Român.
Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Ediţia de Timişoara este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, microFILM.
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Descarcă programul Les Films de Cannes à Bucarest, 2016 aici..