septembrie 2016
Les Films de Cannes à Bucarest, 2016
Poveşti din Orientul Mijlociu, scrise şi regizate de câţiva dintre cei mai talentaţi cineaşti ai momentului vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (14 - 23 octombrie 2016). Forushande / The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiţia oficială Cannes 2016 distins cu două trofee, va rula pentru prima dată pentru publicul din România. Renumitul regizor israelian Eran Kolirin, multi-premiat pentru filmul Bikur Ha-Tizmoret / The Band's Visit, îşi va prezenta la Bucureşti Me'Ever Laharim Vehagvaot / Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi cu publicul despre debutul remarcabil cu Album, co-produs de o echipă românească.

Forushande / The Salesman a câştigat Premiul pentru scenariu şi interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini şi a fost unul dintre favoritele competiţiei la Cannes 2016. Regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obţinut Oscarul 2012 pentru Cel mai bun film străin cu Nader and Simin, A Separation, a fost inclus de revista Time în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume, în 2012. În ritmul alert, subtil şi excelent dozat care l-a consacrat, Farhadi urmăreşte drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea în casa unei foste prostituate şi o vizită neaşteptată duc la violenţă. În paralel, cei doi joacă într-un teatru de amatori rolurile din The Death of a Salesman, al lui Arthur Miller, iar asemănările cu viaţa lor sunt izbitoare.

În interiorul unei familii îşi face loc şi Eran Kolirin, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti israelieni actuali, invitat special în 2016 la Les Films de Cannes à Bucarest. Me'Ever Laharim Vehagvaot / Beyond the Mountains and the Hills, proiectat în Un Certain Regard la Cannes 2016, este un film profund, pe alocuri suprarealist, care "forţează publicul să-şi chestioneze propria complicitate la disfuncţionalitatea societăţii israeliene", conform Variety. Protagonist este un militar lăsat la vatră după 27 de ani. Întors în familia de care se îndepărtase, el încearcă să se adapteze la ritmul "noului Israel", o cultură competitivă obsedată de succes şi bani. Asta îl va atrage însă în plasa înşelătoare a unor forţe întunecate care domină viaţa Israelului.

Eran Kolirin (42 de ani) a debutat fulminant cu Bikur Ha-Tizmoret / The Band's Visit (2007), premiat la Cannes şi proiectat în peste 50 de festivaluri prestigioase. Al doilea film al său, Hahithalfut / The Exchange (2012), a concurat pentru Leul de Aur la Veneţia şi a câştigat numeroase distincţii.

Tot o familie se află şi în centrul filmului de debut Album. Tânără speranţă a cinematografiei turce, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a câştigat în 2016 France 4 Visionary Award în secţiunea Semaine de la Critique şi se va întâlni cu publicul la Les Films de Cannes à Bucarest. Co-producţia Turcia-Franţa-România are o importantă echipă românească în spate: regizorul Călin Peter Netzer (Poziţia copilului) a fost producătorul filmului, iar Marius Panduru semnează imaginea. După cum remarca Variety, "Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii".

În film, un cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani se pregăteşte să falsifice un album de familie a unei aşa-zise perioade de sarcină, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei şi bebeluşul pe care plănuiesc să-l adopte. E o satiră socială la graniţa dintre realism şi absurd, în stilul lui Roy Andersson, care vorbeşte, printre altele, despre birocraţie şi conflictele dintre clasele sociale în Turcia. Anterior, Mehmet Can Mertoğlu a studiat literatura turcă în Istanbul, a publicat articole despre cinema în reviste şi a regizat scurtmetrajul Yokus / The Slope (2008), proiectat în zeci de festivaluri.

Din Orientul Mijlociu vine şi puternicul Eshtebak / Clash, în regia lui Mohamed Diab, proiectat în Un Certain Regard. "Tulburătorul şi îndrăzneţul - din punct de vedere tehnic - thriller îl plasează pe spectator în interiorul unei dube a poliţiei egiptene, în 2013, când tensiunile post-revoluţie fierb", scrie The Guardian. În ajunul exilului preşedintelui Mohamed Morsi, camionul plin de demonstranţi cu diferite convingeri politice şi religioase trece prin mulţimea de protestatari violenţi. Pot ei să treacă peste divergenţele lor pentru a avea cea mai mică şansă de supravieţuire? Mohamed Diab a mai regizat controversatul Cairo 678, un film despre hărţuirea sexuală a femeilor din Egipt.

Filmul Album este distribuit în România de Parada Film, iar The Salesman, de Asociatia Culturală Macondo.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura în 2016 între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes 2016. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

***

O premieră în Bucureşti va fi conferinţa Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie 2016, la Cinema Elvire Popesco. Invitaţii conferinţei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete şi înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Société Générale.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural "Bucureşti - Oraşul in-vizibil" 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.
Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie 2016) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Ediţia de Timişoara (21-22 octombrie 2016) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.
Ediţia de Iaşi este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS
Parteneri media
: Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro

***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Descarcă programul Les Films de Cannes à Bucarest, 2016 aici..