octombrie 2016
Les Films de Cannes à Bucarest, 2016
Un maraton unic cu filmele care au câştigat trofeele Palme d'Or, Leul de Aur şi Ursul de Aur, precum şi premierele unor filme româneşti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski îi aşteaptă pe iubitorii de cinema între 14 şi 23 octombrie 2016 la Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a MNAR.

Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe www.eventbook.ro.

Ziua de Aur vine pe 15 octombrie 2016, la CinemaPRO, cu filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaţionale. Maratonul începe la 13.30 cu Ang babaeng humayo / The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2016. O femeie eliberată după ce a fost închisă pentru o crimă pe care nu a comis-o află că soţul a murit, iar fiul ei a dispărut. Prin ochii ei, cineastul filipinez analizează lucid o societate divizată în care domină corupţia, privilegiile, complicitatea. De la 18.00, Fuocoammare / Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin 2016 şi distribuit de Clorofilm, vorbeşte despre disperarea care împinge milioane de oameni să fugă din Africa şi Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfârşitul sau un nou început.

 

Teme sociale atinge şi filmul laureat cu Palme d'Or în 2016, I, Daniel Blake, proiectat în premieră în România pe 15 octombrie 2016, de la 21.15, la CinemaPRO. Drama unui tâmplar britanic forţat să se confrunte cu o birocraţie absurdă după ce a fost declarat inapt de muncă i-a adus lui Ken Loach al doilea Palme d'Or după The Wind that Shakes the Barley (2006). Încasările din bilete vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!, o iniţiativă Televiziunii Române şi a Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România şi cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică care îşi propune să echipeze maternităţile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv.


La ediţia din 2016 noile producţii semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa echipelor. Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, va rula vineri, 21 octombrie 2016 de la 21.00, în prezenţa regizorului. Povestea actorului de teatru care navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de experţi, îi are în distribuţie pe Teodor Corban, Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin şi Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe de Voodoo Films.


Cu o lună înaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno în 2016, va putea fi vizionată în festival. Cinefilii au ocazia să vadă primii şi Fixeur al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum şi la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-şi pune la îndoială ambiţiile şi meseria în timp ce documentează un material despre minore exploatate sexual va ajunge în cinematografe în ianuarie 2017.


În avanpremieră va rula şi Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi bărbaţi (Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu) care, constrânşi de sărăcie şi lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Din Republica Moldova vine şi Anişoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit publicul şi presa în 2016 la Festivalul de la San Sebastian, în competiţia New Directors, şi la Filmfest München. Filmat cu actori non-profesionişti, într-un sat pitoresc de peste Prut, Anişoara este, potrivit Variety, un omagiu blând şi eliberator despre prima dragoste şi maturizarea unei fete.


Monica Lăzurean-Gorgan îşi va prezenta în avanpremieră - cu intrare liberă - Doar o răsuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo în 2016, un film despre natura profund contradictorie a iubirii în viaţa de familie. Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări Două lozuri (r. Paul Negoescu), comedia cu Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, dar şi cele trei producţii româneşti care au fost proiectate la Cannes 2016: Sieranevada (r. Cristi Puiu), Câini (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii - FIPRESCI în Un Certain Regard, şi Bacalaureat (r. Cristian Mungiu), câştigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes 2016.

***
Festivalul se va deschide pe 14 octombrie 2016 cu comedia Toni Erdmann, în prezenţa regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, şi va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie 2016, de la ora 11.00. Totodată, criticii de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur) şi Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuţi critici polonezi, vor introduce şi modera discuţii cu invitaţii festivalului.

La Bucureşti vor sosi şi regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-şoc al ediţiei 2016 a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Me'ever Laharim Vehagvaot / Beyond the Mountains and Hills, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, a câştigat Premiul Un Certain Regard şi este propunerea Finlandei la Oscar, şi Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

***
Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest (2016) este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural "Bucureşti - Oraşul in-vizibil" 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie 2016) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Ediţia de Timişoara (21-22 octombrie 2016) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.
Ediţia de Iaşi (28 - 29 octombrie 2016) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România, Apa Nova
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Europa Cinemas, Point, UNATC "I. L. Caragiale", Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României
Parteneri media: Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cărtureşti, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul Les Films de Cannes à Bucarest, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus