octombrie 2016
Zilele Filmului German, 2016
Pe 4 noiembrie 2016 debutează cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German, un eveniment organizat de Goethe-Institut şi devenit un punct de referinţă în agenda culturală a capitalei.

Timp de şapte zile, până pe 10 noiembrie 2016, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia să vizioneze nu mai puţin de 23 de filme recente (12 lungmetraje şi 11 scurtmetraje). O selecţie care se remarcă în primul rând prin noutate, fiind vorba despre pelicule produse în ultimii doi ani, 2015 şi 2016, dar şi printr-o impresionantă diversitate stilistică şi tematică: de la drame, comedii, producţii thriller şi horror, filme cu şi despre copii, filme cu tematică politică şi socială, până la filme clasice, precum prima producţie sonoră a marelui cineast şi inovator al cinematografiei germane şi mondiale Fritz Lang: M: Un oraş îşi caută ucigaşul.

"Principalul criteriu al selecţiei a fost, fără doar şi poate, cel estetic. Am vrut să le oferim spectatorilor români cele mai valoroase filme germane din ultimul an şi ceva. Pe lângă criteriul artistic, m-a interesat şi diversitatea producţiilor prezentate. Cinematografia germană este foarte bogată - în jur de 200 de premiere de lungmetraj pe an, foarte variată şi foarte dinamică. Am încercat să le oferim spectatorilor români o imagine cât mai apropiată de ceea ce reprezintă cinematografia germană de azi", a declarat criticul de film Mihai Fulger, selecţionerul ediţiei din acest an.

La rândul său, Evelin Hust, directoare Goethe-Institut Bukarest, organizatorul evenimentului, confirmă: "La ediţia 2016 a Zilelor Filmului German, aveţi ocazia să vă faceţi o imagine asupra cinematografiei germane de azi, deoarece selecţionerul din acest an, criticul de film Mihai Fulger, a aşezat în portofoliul evenimentului cele mai interesante producţii cinematografice germane recente."

Organizatorii Zilelor Filmului German le dau întâlnire în acest an cinefililor la Cinemateca Eforie. Filmele cu şi despre copii, prezentate în cadrul KINOdiseea (10-20 noiembrie 2016), sunt: Norocul îi ajută pe cei curajoşi, de Norbert Lechner şi Aventurile lui Nelly, de Dominik Wessely - cel din urmă, filmat în cea mai mare parte în Transilvania.

Ultima proiecţie va avea loc într-un spaţiu diferit: pe 10 noiembrie 2016, în Control Club, organizatorii vor difuza cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii '80, în care apar, printre alţii, Blixa Bargeld şi Nick Cave: Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!. Vizionarea filmului va fi urmată de concertul trupei Jolly Goods (Germania).

În deschiderea oficială a ediţiei 2016, organizatorii au optat pentru un film cu impact emoţional, dar mai ales cu un puternic mesaj politic: Colonia (2015), care îi are ca protagonişti pe cunoscuţii Emma Watson şi Daniel Brühl - un "historic romantic thriller" regizat de Florian Gallenberger (laureat în 2016 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj live-action).

Vor urma o serie de producţii puternic ancorate în viaţa socială, unele având la bază poveşti reale - dramele Babai, de Visar Morina şi Freistatt, de Marc Brummund -, precum şi Fukushima, mon amour, de Doris Dörrie, şi Fado, de Jonas Rothlaender.

Programul include şi o seară dedicată producţiilor thriller şi horror, pentru care au fost alese filmele Noi, monştrii, de Sebastian Ko, şi Sibylle, de Michael Krummenacher.

Zilele Filmului German includ, ca de obicei, şi o selecţie de filme scurte, de data aceasta fiind vorba despre programul Short Export 2016, pus la dispoziţie de Bundesverband Deutscher Kurzfilm. Programul conţine un Top 10 al celor mai bune German Shorts, cărora criticul de film Mihai Fulger le-a mai adăugat o producţie prezentată în 2016 la Festivalul de Film de la Berlin: A Quiet Pace, de Ronny Dörfler.

Detalii despre programul ediţiei 2016 a Zilelor Filmului German, pe pagina Goethe-Institut (www.goethe.de/bukarest/), precum şi pe pagina de Facebook a proiectului.


Organizator: Goethe-Institut
Parteneri: Control Club
Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur
Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceaşca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O'Clock, Romania Journal, Gratuitor

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus