Programul ediţiei din 2016 a Zilelor Filmului German include două thrillere, semnate de doi regizori ajunşi la cel de-al doilea lungmetraj. Este vorba despre Noi, monştrii, de Sebastian Ko, şi de Sibylle, de Michael Krummenacher, două pelicule pe care iubitorii de film din capitală le pot urmări sâmbătă, 5 noiembrie 2016, de la ora 18.00, respectiv ora 20.00, la Cinemateca Eforie.
"În ultimii ani, tinerii regizori germani sunt atraşi tot mai mult de filmele din zona horror & thriller, în ciuda greutăţilor financiare întâmpinate de astfel de producţii. Deşi au la dispoziţie bugete modeste, aceşti regizori au avantajul de a nu fi rutinaţi şi mai ales de a fi dornici de experimente şi inovaţii", notează criticii de la Süddeutscher Rundfunk.
Filmul lui Sebastian Ko este un thriller preponderent realist, cu premise narative de dramă a unei familii în disoluţie, dar care capătă pe parcurs surprinzătoare accente de comedie neagră. Ce este corect, ce este fals? Ce mijloace avem voie să folosim pentru a ne apăra familia şi de ce suntem în stare în astfel de situaţii, aflăm din thrillerul semnat de Sebastian Ko. Pelicula ne propune să ne întrebăm cât de departe suntem dispuşi să mergem pentru copiii noştri şi oferă totodată un răspuns absolut tulburător.
Lansat în 2015, filmul a obţinut şapte premii, inclusiv la International Film Festival Reykjavik (2015) şi la International Film Festival Shanghai (2015), devenind astfel filmul german recent cu cele mai multe premii pentru regie.
Declarat de critica germană o adevărată surpriză, Sibylle, filmul de debut lui Michael Krummenacher, este un thriller psihologic, pendulând între simbolic şi supranatural, ale cărui note de horror stilizat amintesc de Dario Argento şi Stanley Kubrick. O peliculă în care realitatea de zi cu zi face loc unei lumi imaginare, ameninţătoare, în care protagonista, arhitecta Sibylle, se pierde sub privirile noastre. Aflată în concediu în Italia, aceasta este martora unei sinucideri, întâmplare care o marchează. În scurt timp, Sibylle ajunge să se identifice tot mai mult cu tânăra care s-a sinucis, alunecând într-o psihoză fără ieşire. Chiar de la început - un stuntshow plin de adrenalină în care privitorii sunt catapultaţi - până la finalul deschis, zguduitor, suntem nevoiţi să acceptăm existenţa irealului. Jocul precis al lui Anne Ratte Polle în rolul lui Sibylle contribuie hotărâtor la reuşita filmului.
Cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (ultima proiecţie, în Control Club), un eveniment organizat de Goethe-Institut şi devenit un punct de referinţă în agenda culturală a capitalei. Timp de şapte zile, până pe 10 noiembrie 2016, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia să vizioneze nu mai puţin de 23 de filme recente (12 lungmetraje şi 11 scurtmetraje).
Detalii pe pagina de FB a evenimentului şi pe www.goethe.de/bukarest/.
Organizator: Goethe-Institut
Parteneri: Control Club, TIFF
Sponsori: Lufthansa, Brot Manufactur
Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceaşca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O'Clock, Romania Journal, Gratuitor