noiembrie 2016
Zilele Filmului German, 2016
Vineri, 4 noiembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie are loc deschiderea celei de a XI-a ediţii a Zilelor Filmului German, un eveniment de marcă al Goethe-Institut, care îşi propune familiarizarea publicului cinefil din capitală cu cele mai recente producţii cinematografice germane. La eveniment participă: Evelin Hust - directoarea Goethe-Institut, organizatorul evenimentului, şi Mihai Fulger - critic de film, selecţionerul ediţiei 2016.

Anul acesta, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia de a viziona între 4-10 noiembrie 2016, 23 de producţii cinematografice recente, filme de o mare diversitate tematică şi stilistică.

Filmul proiectat în deschiderea ediţiei 2016 a Festivalului este Colonia, în regia lui Florian Gallenberger - un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuţie impresionantă, avându-i pe Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.

Pelicula este o captivantă poveste fictivă derulată pe fundalul real al Coloniei Dignidad, o aşezare fondată în 1961, în sudul Republicii Chile, de către o sectă germană. În 1973, în zilele când izbucnea puciul militar al lui Augusto Pinochet împotriva lui Salvador Allende, tânărul fotograf german (Daniel Brühl) ajunge să fie încarcerat în beciurile Coloniei, iar iubita sa (Ema Watson) va porni în căutarea lui - prilej cu care aflăm detalii despre istoria înfiinţării Coloniei şi neştiute complicităţi diplomatice.


"Filmul aduce o parte a istoriei Germaniei, din nou, în atenţia opiniei publice. O altă calitate a filmului este şi faptul că devine tot mai dramatic, cu cât ies la iveală datele reale ale poveştii: la baza scenariului au stat numeroase istorisiri ale martorilor oculari. [...] În primul rând, filmul ne face să devenim conştienţi de faptul că, dincolo de lumea noastră central-europeană, încă atât de comfortabilă, există oameni care sunt puşi să aleagă între totul sau nimic. Există momente în care lasă-că-mai-vedem nu mai este de ajuns", nota în 2015, la lansarea peliculei, criticul de film Anne Haeming, în Der Spiegel.

Filmul poartă semnătura lui Florian Gallenberger, regizor, scenarist şi producător de film, una dintre tinerele speranţe ale cinematografiei germane de astăzi - în timp ce era student al Academiei de televiziune şi film din München, a filmat, printre altele, cu Wim Wenders documentarul Die Gebrüder Skladanowsky, premiat la Montreal cu Premiul pentru cel mai bun film documentar. Şi producţiile sale ulterioare au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care, în 2001, Oscarul pentru scurtmetrajul Quiero ser şi, în 2004, Premiul de film bavarez pentru Schatten der Zeit.

Proiecţia durează 110 minute. Filmul este subtitrat în limba română, iar publicul vizat este cel de peste 15 ani.

"Făcând o radiografie rapidă a legăturilor mele cu Germania, legături cinematografico-afective, cred totuşi că cel mai important e începutul. Prima mea întâlnire cu Berlinul a fost... prima mea participare la un festival de film în afara României. [...] Dacă mă uit la cum s-au adunat lucrurile de-a lungul timpului, constat că am mulţi prieteni cineaşti, producători de film, agenţi de vânzări din toată lumea, dar cei mai mulţi dintre aceştia sunt germani. Foarte multe din aceste prietenii au pornit la Berlinale, la Conecting Cottbus, în cadrul programului Nipkow.
Singura imagine de film din biroul meu e un afiş al filmului lui Wim Wenders «Der Himmel uber Berlin", nu ştiu de unde-l am, de când îl am, e acolo, în faţa mea, zi de zi." - producătoarea Ada Solomon.

Cea de a XI-a ediţie a Zilelor Filmului German la Bucureşti are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Preţul biletelor este de 10 lei, însă există şi posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonaţii Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic între orele 14-20.
Ultima proiecţie are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie 2016, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecţia filmului Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

Organizator: Goethe-Institut
Parteneri: Control Club, TIFF
Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur
Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceaşca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O'Clock, Romania Journal, Gratuitor

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus