Radio Cluj / iunie 2016
Oameni obişnuiţi
Avertizor de integritate e un cuvânt care îi desemnează pe acei angajaţi care sesizează nereguli sau abuzuri la locul de muncă şi încearcă să le îndrepte. Paradoxal, intenţiile lor bune se întorc invariabil împotriva lor. Lupta lor e sortită eşecului fără solidaritatea noastră, a oamenilor obişnuiţi.
 
Spectacolul Gianinei Cărbunariu propune un alt fel de luptă împotriva corupţiei şi ne încurajează să fim solidari dacă ne recunoaştem în cauza Oamenilor obişnuiţi.

 
Oamenii obişnuiţi sunt cei pentru care onestitatea e o regulă de viaţă, pe care o apără fără eroism, din spirit de echitate. Corupţia e un tipar universal iar spectacolul semnat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu aduce dovada.
 
Eu practic am documentat un fenomen în mişcare, pentru că noi nu am ajuns la finalul poveştii. Povestea avertizorilor de integritate europeni - fenomenul e global, dar noi am documentat doar Europa -  povestea asta nu e terminată. Nu ştim cum va fi finalul, fericit, nefericit... o să vedem. Dar m-a interesat acest fenomen în mişcare. Cred că cu cât publicul larg va conştientiza cât e de importantă tema, cu atât  mai multe şanse de succes vor fi. Deocamdată suntem într-un echilibru fragil. (autoarea spectacolului Gianina Cărbunariu)
 
Oameni obişnuiţi din Anglia, Italia şi România sunt cazurile reale care au ajuns personaje în spectacolul omonim de la Sibiu, prezentat în FITS 2016. Fie că e vorba de medicii din sistemul de sănătate englez, de abuzul unor angajaţi din poşta italiană sau de autostrăzile româneşti, sesizarea abuzului autorităţilor sau a angajaţilor asupra colectivului de către avertizorii de integritate se face cu preţul siguranţei locului lor de muncă, al sănătăţii şi vieţilor personale date peste cap.
 
Corupţia românească, pentru mine, nu e neapărat o temă. Pe mine m-au interesat poveştile oamenilor, corupţia în general, lupta anticorupţie care a devenit o glumiţă la noi. M-a interesat ce se află în spatele statisticilor,  în spatele poveştilor spuse simplu jurnalistic; dar când mergi mai departe vezi nişte destine. Pe de o parte, sunt nişte modele de urmat, pe de altă parte vezi nişte destine tragice în care noi, cei din jurul acestor avertizori, am putea face diferenţa care înclină balanţa în favoarea lor. Asta spun toţi avertizorii cu care m-am întâlnit: cu cât susţinerea publicului larg e mai mare, cu atât instituţiile publice sau companiile private vor avea mai puţin curaj să ne abuzeze. (autoarea spectacolului Gianina Cărbunariu)
 
Spectacolul Oameni obişnuiţi, realizat după metodele teatrului documentar, prezintă pe un ton neutru cazurile mai multor astfel de avertizori de integritate şi include fragmente din interviurile filmate acordate de aceştia în faza documentării. Modelele personajelor, persoanele reale au participat, de altfel, la discuţiile de după spectacol şi la Sibiu:
Alin Goga, unul din avertizorii de integritate, vorbind după spectacol despre povestea lui şi comentând prin ce trece, a spus publicului sibian: nu trebuie decât să priviţi în jur şi veţi vedea că şi aici, la Sibiu, aveţi un avertizor de integritate. E prezentă în acestă sală, acum, doamna Mariana Rădulescu Necula, care e într-un conflict de ceva timp cu direcţiunea Muzeului Brukenthal. În ultima lună a făcut un protest şi a ieşit public ca avertizor, dar lupta sa durează de mai mult timp. Într-adevăr, doamna era în sală şi a vorbit despre problema ei. Am vorbit apoi cu avertizorii din Anglia care au spus că este incredibil felul în care se reia scenariul într-un oraş mic. Indiferent de context, în fiecare etapă a conflictului pe care doamna l-a explicat am recunoscut tiparul poveştilor noastre. (autoarea spectacolului Gianina Cărbunariu)

Spectacolul Gianinei Cărbunariu propune un alt fel de luptă împotriva corupuţiei şi ne încurajează să fim solidari dacă ne recunoaştem în cauza Oamenilor obişnuiţi.

De: Gianina Cărbunariu Regia: Gianina Cărbunariu Cu: Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloş, Marius Turdeanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus