noiembrie 2016
Festivalul George Enescu, 2017
Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu (2-24 septembrie 2017) aduce la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din ţară peste 3.000 dintre cei mai apreciaţi artişti străini şi români în peste 80 de evenimente.

Programul Festivalului Internaţional George Enescu 2017 a fost anunţat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, 22 noiembrie 2016 la Ateneul Român şi la care au participat: Erwin Simsensohn, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Mihai Constantinescu, director executiv, compozitorul Dan Dediu şi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului. Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu 2017 a avut o intervenţie specială, prin intermediul Skype.

"Festivalul Enescu este în top trei cele mai importante evenimente de gen în plan mondial, după BBC Proms şi Festivalul din Lucerna şi este o onoare să susţinem acest proiect care face parte dintr-o serie de proiecte strategice pentru Ministerul Culturii. Remarcăm o nouă lumină şi un nou spirit al Festivalului în anul 2017 şi îi mulţumim domnului Vladimir Jurowski că a acceptat directoratul artistic al Festivalului Enescu. Tandemul Zubin Mehta, Preşedinte Onorific şi Vladimir Jurowski, Director Artistic, va aduce un câştig enorm Festivalului", a transmis Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Erwin Simsensohn.

"Ediţia 2017 a Festivalului va avea un concept nou, cel de lumină. Prin modul în care cade sau este proiectată, lumina permite publicului să descopere perspective noi şi să găsească sensuri noi, chiar în experienţe ce i se par cunoscute. Aşa va fi muzica la Festivalul Enescu în 2017: o vom redescoperi împreună, cu ajutorul tehnologiei, al proiecţiilor multimedia, al matematicii, al muzicii contemporane, al marilor artişti care vin să interpreteze la Bucureşti", a declarat Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu.

Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu, a punctat câteva dintre noutăţile programului ediţiei 2017, ediţie care aduce cele mai numeroase interpretări din istoria Festivalului: "Vom avea Oedipe în deschidere, cu o distribuţie nouă. Este foarte bine că această partitură enesciană începe să fie din ce în ce mai căutată şi mai interpretată şi, cu atât mai mult este bine să existe mai multe distribuţii. Apoi, am fost părtaş la momentul când maestrul Antonio Pappano a decis că va interpreta Simfonia Nr.3 de Enescu alături de Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, după ce a ascultat simfonia enesciană sub bagheta lui Vladimir Jurowski, la Londra. A spus: «O vom face şi noi în Festival în 2017»", a povestit Mihai Constantinescu.

"Nicăieri în lume nu a mai fost organizat un Forum Internaţional al Compozitorilor Contemporani aşa că acesta este un punct absolut original al Festivalului Enescu 2017, un eveniment cu un impact foarte mare pentru comunitatea muzicală", a declarat compozitorul Dan Dediu.

Într-o intervenţie specială prin intermediul Skype, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu, a vorbit despre însemnătatea muzicii compozitorului român George Enescu în lume şi despre noutăţile din direcţia artistică a ediţiei 2017. "Enescu este una dintre figurile pivot ale muzicii europene. A fost foarte curajos pentru vremea lui în a folosi anumite tehnici. A început într-un mediu cu influenţe romantice, însă dacă ne uităm la ce a compus spre finalul vieţii, vom vedea că este atât de aproape de muzica contemporană şi că inclusiv astăzi este necesară o ureche de profesionist pentru a evalua toate complexităţile muzicii sale. În această linie, prin deschiderea către muzica contemporană şi prezenţa ei în cadrul Festivalului Enescu 2017, mi-am dorit să realizăm o punte între perioade muzicale diferite. Consider că este de datoria noastră să aducem în faţa publicului, alături de compoziţii enesciene şi de mari artişti ai scenei muzicale de astăzi şi muzica contemporană. Promovarea muzicii contemporane creează o legătură extraordinară între generaţiile de creatori", a declarat Vladimir Jurowski.

Cu un nou directorat de primă marcă la nivel internaţional - Zubin Mehta, Preşedinte Onorific şi Vladimir Jurowski, Director Artistic, în 2017, Festivalul va pune într-o nouă lumină muzica şi creaţia lui George Enescu, precum şi muzica clasică. Ca parte a acestui demers, Festivalul va pune tehnologia în serviciul muzicii clasice şi al creativităţii, prezentând lucrări cunoscute, într-o nouă abordare; va aduce în prim-plan muzica contemporană, invitând pentru prima dată la Bucureşti pe unii dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai momentului; va oferi publicului posibilitatea să se bucure de un număr record de lucrări de George Enescu (37) - două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival -, şi va acorda matematica la sunetul muzicii, în interiorul Bucureştiului creativ.

Proiecţiile multimedia vor deschide dimensiuni noi în cadrul a trei concerte cu lucrări de o greutate simbolică: Concertul de deschidere al ediţiei 2017 a Festivalului, cu opera Oedipe de George Enescu în versiune concertantă, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski şi director multimedia fiind regizoarea Carmen Lidia Vidu, Mathis der Maler, director multimedia Carmen Lidia Vidu şi Damnaţiunea lui Faust, avându-l ca director multimedia pe regizorul Petrikă Ionescu.

COMPOZITORI CONTEMPORANI ŞI MATEMATICĂ

Ediţia 2017 aduce ca noutate absolută şi seria de concerte Muzica Secolului 21, în cadrul căreia va avea loc Forumul Internaţional al Compozitorilor unde unii dintre cei mai importanţi compozitori contemporani ai lumii vor participa la discuţii cu publicul larg. De asemenea, un alt moment important, în premieră absolută în România, este Imaginary - o expoziţie interactivă despre matematică şi muzică, parte a proiectului Bucureşti Creativ, din cadrul Festivalului Enescu 2017. În cadrul Imaginary publicul va avea ocazia de a interacţiona cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalaţii special create de artişti şi matematicieni, care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă. În acelaşi timp, expoziţia internaţională Imaginary ilustrează maniera unică prin care matematica şi muzica se pot completa reciproc, aducând laolaltă, cu acelaşi scop creativ, matematicieni şi muzicieni. Organizată de Freie Universität Berlin şi de Organizaţia Non-Profit Imaginary, în colaborare cu Università di Genova, IMAR şi Universitatea din Bucureşti, expoziţia a ajuns până acum în 50 de ţări şi a avut peste 2.5 milioane de vizitatori.

STARURI ALE MUZICII CLASICE VIN LA BUCUREŞTI

Starurile ale muzicii clasice internaţionale vor veni în premieră la Bucureşti în 2017. Li se alătură orchestre de top precum Orchestra Scala di Milano, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Concertgebouw Amsterdam, Münchner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra.

Dirijori de primă mână ca Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Michail Pletnev şi Vladimir Jurowski vor fi de asemenea prezenţi. Ca parte a programului său din ediţia 2017 a Festivalului, reputatul Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 în Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu oferind astfel publicului o altă premieră: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu. De asemenea, Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Christoph Eschenbach şi avându-l ca solist pe Truls Mørk va interpreta Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu, lucrare cu care celebra orchestră a ales să deschidă şi stagiunea 2017 de la Paris. Filarmonica din Cehia, sub bagheta lui Jiří Bělohlávek va fi, de asemenea, prezentă în premieră în ediţia 2017, cu un program care include lucrări de Brahms şi Martinů.

Aflat pe lista revistei Time a celor mai influenţi 100 de oameni din lume, în anul 2009, şi distins cu un premiu Echo Klassik în 2013, pianistul de origine chineză Lang Lang, un adevărat star al muzicii clasice internaţionale, va susţine în premieră un recital în cadrul Festivalului Enescu 2017. Prezent pe unele dintre cele mai importante scene de operă ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann va face, de asemenea, parte în premieră din programul ediţiei 2017. Tot în premieră se vor afla în Festival mezzo-soprana Magdalena Kožená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson şi Dmitri Hvorostovsky, precum şi soprana Olga Peretyatko. O altă pianistă aflată în plină ascensiune internaţională, tânăra şi strălucitoarea Khatia Buniatishvili va încânta publicul Festivalului Enescu 2017. I se alătură, tot în premieră printre artiştii invitaţi, celebra trompetistă Tine Thing Helseth.

De asemenea, cunoscuta compozitoare şi instrumentistă de origine indiană Anoushka Shankar va fi prezentă pentru prima dată în ediţia 2017 a Festivalului.

Les Musiciens du Louvre, sub bagheta lui Marc Minkowski vor aduce pe scena Ateneului Cosi fan tutte, de Mozart, iar opera Mathis der Maler de Hindemith va fi interpretată în premieră în Festival în variantă concertantă de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Lawrence Foster. Tot ca noutate, celebra operă de Berlioz, Damnaţiunea lui Faust va fi interpretată de Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului John Nelson.

Ensemble en Chordais, Emsemble Constantinopole şi Corul Anton Pann vor aduce pentru prima dată publicului din Festival The Musical Voyages of Marco Polo, o selecţie rară de lucrări vechi, culese din folclorul a diferite ţări de compozitorul şi muzicianul de origine greacă Kyriakos Kalaitzidis. Concertul va fi însoţit de proiecţii multimedia inedite.

Unul dintre cei mai promiţători tineri artişti români, aclamat pe marile scene internaţionale şi, la doar 21 de ani, laureat al celebrului Concurs Ceaikovski, violoncelistul român Andrei Ioniţă, va concerta pe scena ediţiei 2017 a Festivalului Enescu sub bagheta celebrului Valery Gergiev, alături de Münchner Philharmoniker.

PREZENŢE ROMÂNEŞTI DE TOP ÎNTR-UNA DINTRE CELE MAI DENSE SELECŢII

În premieră absolută, la Bucureşti se vor afla şi remarcabili compozitori contemporani precum Sir James MacMillan, Rodion Shchedrin, Jörg Widmann, Iain Bell Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krauze, Rolf Martinsson, Magnus Lindberg, Helmut Lachenmann, Vladimir Cosma şi Thomas Larcher. În cadrul unei noi serii a Festivalului Enescu, Muzica Secolului 21, publicul va putea asculta lucrările acestora în interpretări inedite, iar în cadrul Forumului Internaţional al Compozitorilor îi va putea urmări în dezbateri pe teme de actualitate muzicală.

Violonista Anne-Sophie Mutter şi legendara pianistă Martha Argerich au confirmat reîntoarcerea în cadrul Festivalului şi vor evolua în ediţia 2017 alături de orchestre notorii precum Pittsburgh Symphony Orchestra şi Royal Philharmonic Orchestra. Printre artiştii invitaţi ai ediţiei 2017 se mai numără şi: Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider, Leonidas Kavakos, Joshua Bell, Renaud Capuçon, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, Misha Maisky, Gautier Capuçon, Nikolai Lugansky, Boris Berezovski.

Prezenţelor internaţionale excepţionale li se alătură prezenţe româneşti de top într-una dintre cele mai dense selecţii: Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Naţională Radio, orchestrele din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău şi Braşov, dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Adrian Petrescu, Cristian Oroşanu, Cristian Lupeş şi soliştii Ruxandra Donose, Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sâmpetrean, Roxana Constantinescu, Szabo Balint, Gabriela Iştoc, Teodor Ilincăi.

Laureaţi ai Concursului Enescu vor urca de asemenea pe scena Festivalului Enescu, alături de importante orchestre internaţionale şi naţionale: Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu, Viniciu Moroianu, Victoria Vassilenko, Zlatomir Fung, Luiza Borac, Josu de Solaun, Ştefan Tarara, Eun-Sun Hong, Vassilis Varvaressos şi Dong Hyun Kim.

În total, în ţară vor avea loc 12 concerte în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului, în oraşe precum Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu.

Programul complet al Festivalului Enescu 2017 este disponibil pe www.festivalenescu.ro.


INFORMAŢII DESPRE ABONAMENTE ŞI BILETE

Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2017 vor fi puse în vânzare pe data de 5 decembrie 2016, la ora 10.00. Biletele individuale vor fi puse în vânzare pe data de 16 Februarie 2017, la ora 10.00.

Abonamentele şi biletele vor fi puse în vânzare prin EVENTIM, atât online, pe site-ul www.eventim.ro, precum şi în reţeaua magazinelor EVENTIM din întreaga ţară (Germanos, Orange, Vodafone, Diverta, Carrefour, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, staţiile OMV), la birourile EVENTIM din Bucureşti şi din ţară, precum şi pe site-urile EVENTIM din străinătate şi în reţelele EVENTIM internaţionale.

Până la începerea Festivalului, este posibil să mai apară schimbări organizatorice. Recomandăm publicului ca, pentru detalii în timp real, să verifice periodic site-ul Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro, precum şi pagina de facebook a Festivalului şi să confrunte constant informaţiile din pre-program cu cele prezente în timp real pe site-ul Festivalului.


PREŢUL ABONAMENTELOR

a. Abonament - TIP A - valabil pentru toate concertele din seria "MARI ORCHESTRE ALE LUMII" de la Sala Mare a Palatului - 23 concerte
Categ. I-a 2800 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 2200 RON (inclusiv TM)
Categ. a III-a 1700 RON (inclusiv TM)
Categ. a IV-a 1200 RON (inclusiv TM)
Categoria Pensionari, Elevi, Studenţi 900 RON (inclusiv TM )

b. Abonament - TIP B - valabil pentru toate concertele din seria "CONCERTE ŞI RECITALURI CAMERALE" (Ateneul Român, Sala Auditorium) - 22 concerte Ateneu + 7 concerte Sala Auditorium
Categ. I-a 2700 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 2100 RON (inclusiv TM)

c. Abonament - TIP C - valabil pentru toate concertele din seria "BY MIDNIGHT" (Ateneul Român) - 13 concerte
Categ. I-a 1600 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 1200 RON (inclusiv TM)

d. Abonament - TIP D - valabil pentru toate concertele din seria MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Mihail Jora - Sala Radio) - 10 concerte
Categ. I-a 300 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 200 RON (inclusiv TM)


PREŢUL BILETELOR INDIVIDUALE

Seria MARI ORCHESTRE (Sala Mare a Palatului)
Categ. I-a 180 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 140 RON (inclusiv TM)
Categ. a III-a 110 RON (inclusiv TM)
Categ. a IV-a 80 RON (inclusiv TM)

Seria RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE (Ateneul Român, Sala Auditorium)
Pentru concertele de la Ateneu:
Categ. I-a 180 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 140 RON (inclusiv TM)

Pentru concertele de la Sala Auditorium:
Categ. I-a 50 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 30 RON (inclusiv TM)

Seria "BY MIDNIGHT" (Ateneul Român)
Categ. I-a 180 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 140 RON (inclusiv TM)

Seria MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Mihail Jora - Sala Radio)
Categ. I-a 50 RON (inclusiv TM)
Categ. a II-a 30 RON (iclusiv TM)

Descarcă programul Festivalului Enescu, 2017 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus