noiembrie 2016
Articole diverse
În perioada 1-4 decembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din Bucureşti, se va desfăşura evenimentul Filmele LUX. 10 pentru 10.

Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 ani de la prima ediţie a Premiului LUX pentru film european, distincţie acordată anual de Parlamentul European. Şi tot anul acesta Programul MEDIA al Uniunii Europene împlineşte 25 de ani.

Filmele LUX. 10 pentru 10 este un eveniment organizat de Biroul Europa Creativă - MEDIA România din cadrul Ministerului Culturii - Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Biroului de Informare a Parlamentului European în România.

În perioada 1-4 decembrie 2016 la Cinema Elvira Popescu vor rula 10 filme româneşti, sau cu participare românească, care de-a lungul celor 10 ani au făcut parte din selecţia oficială a Premiilor LUX.
Evenimentul va fi deschis, de Ziua Naţională, pe 1 decembrie 2016, de la ora 18.00, de cel mai recent lungmetraj regizat de Cristi Puiu, Sieranevada, propunerea României la Premiile Oscar din 2017.

Pe 2 decembrie 2016 sunt programate producţiile: Morgen, în regia lui Marian Crişan (ora 16.00), Katalin Varga, regizat de Peter Strickland (ora 18.30) şi câştigătorul de anul acesta al Premiului LUX, lungmetrajul coprodus de Ada Solomon, Toni Erdmann, regia Maren Ade (ora 20.30).

Ziua de 3 decembrie 2016 va fi deschisă de câştigătorul din acest an al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, pelicula Fiul lui Saul, în regia lui László Nemes (ora 16.00), va continua cu producţia semnată de Anca Damian, Crulic - Drumul spre dincolo (ora 18.30) şi va fi încheiată de California Dreamin' în regia lui Cristian Nemescu (ora 20.30).

Duminică 4 decembrie 2016 de la ora 16.00 publicul va putea vedea Bibliothèque Pascal, regia: Szabolcs Hajdu. De la ora 18.30 este programat filmul regizat de Călin Peter Netzer, Medalia de onoare.

Programul Filmele LUX. 10 pentru 10 va fi încheiat de câştigătorul trofeului Palme d'Or la Cannes în 2007, lungmetrajul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu (ora 20:45).

Toate proiecţiile vor fi urmate de sesiuni Q&A moderate de Irina Margareta Nistor.

Abonamentul pentru toate cele 10 proiecţii costă 10 lei şi poate fi cumpărat de pe eventbook.ro.
Institutul Francez va folosi încasările care provin din vânzarea abonamentelor la evenimentul Filmele LUX. 10 pentru 10, pentru promovarea producţiilor româneşti în cinematograf în cursul anului 2017.

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.
Majoritatea filmelor din programul Filmele LUX. 10 pentru 10 au fost susţinute de Programul MEDIA al Uniunii Europene, inclusiv câştigătorul premiului LUX din 2016, Toni Erdmann.

Din 1991, MEDIA a reprezentat o investiţie pentru un sector audiovizual mai puternic, exprimând diversitatea culturală unică a Europei. Stimulând colaborarea, coproducţia şi distribuţia non-naţională, Europa Creativă MEDIA aduce o contribuţie foarte importantă la diversitatea culturală în cinematografele europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus