Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de Film Documentar One World România, 2017

Asociaţia One World Romania lansează DVD-ul Sahia Vintage III


februarie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Miercuri, 1 martie 2017, - începând cu ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona, Asociaţia One World Romania lansează cel de-al treilea DVD din seria SAHIA VINTAGE. La evenimentul de lansare vor fi proiectate două dintre scurtmetrajele documentare incluse pe DVD -Adolescenţa (Florica Holban, 1965) şi Pe malul Ozanei (Copel Moscu, 1984). Proiecţiile vor fi urmate de un ceai oferit de Cărtureşti şi o discuţie la care vor participa Maria Iordănescu, Iulian Tănase, Adina Brădeanu, Alexandru Solomon şi foşti angajaţi ai studioului Alexandru Sahia.

Cel de-al treilea DVD al seriei - SAHIA VINTAGE III: Copii - cuprinde zece scurtmetraje documentare care prezintă o serie de ipostaze ale copilăriei şi adolescenţei trăite în România în perioada 1957-1986. Cum arată vieţile copiilor care au traversat comunismul românesc? Putem descoperi copii cu profiluri complexe în documentarul Sahia - copii care privesc lumea cu naivitate, care cresc sub ochiul camerei, pun sub semnul întrebării lumea şi regulile adulţilor? Este copilul protagonist de documentar mai mult decât un subiect politic prins într-una dintre instituţiile formatoare ale epocii ale căror consecinţe se simt încă în prezent? Dar cum ne amintim noi experienţele copilăriei trăite în această perioadă şi cât din amintirile noastre se suprapun pe versiunile de copilărie documentate de filmele perioadei? Acestea sunt doar câteva dintre temele deschise de filmele incluse pe DVD - unele dintre ele urmând să fie dezvoltate după proiecţia de miercuri, 1 martie 2017.


Dvd-ul SAHIA VINTAGE III este deja disponibil la vânzare în librăria Cărtureşti Verona. Şi cum Festivalul One World Romania are loc tot în martie 2017, primele 10 persoane care achiţionează SAHIA VINTAGE III din această librărie în perioada 22 februarie - 1 martie 2017 vor primi şi câte un abonament care oferă acces la toate filmele şi evenimentele din cadrul festivalului (13-19 martie 2017). Mai multe detalii despre festival găsiţi pe www.oneworld.ro.

Lista filmelor incluse pe DVD-ul Sahia Vintage III:
Să zâmbească toţi copiii (Márta Mészáros, 1957)
Cei mici despre lumea mare (Gabriel Barta,1960)
Şcoala de la Meri (Jean Petrovici, 1964)
A cui e vina? (Florica Holban, 1965)
Adolescenţa (Florica si Paul Holban, 1970)
Craiova văzută din car (Titus Mesaroş, 1964)
Şedinţă cu părinţii (Paula si Doru Segall, 1980)
Abecedarul (Paula şi Doru Segall, 1983)
Pe malul Ozanei (Copel Moscu, 1984)
Absolvenţii (Paula şi Doru Segall, 1986)

În decembrie 2014, la 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, Asociaţia One World Romania a început proiectul de redescoperire a producţiei Studioului de film documentar Alexandru Sahia - o instituţie asociată, în memoria colectivă, cu producţia naţională de documentar a României comuniste. Seria SAHIA VINTAGE este o încercare de arheologie a producţiei şi a culturii instituţionale a studioului. DVD-urile incluse în serie sunt menite să deschidă o perspectivă nouă asupra practicii documentare, dar şi a vieţii cotidiene, în România comunistă. Alături de titluri clasice ale documentarului românesc, fiecare dvd oferă un număr de producţii mai puţin cunoscute sau complet uitate ale studioului, însoţite de o broşură introductivă (bilingvă, română-engleză) ce cuprinde note pe marginea filmelor şi a contextului de producţie.

Organizatori: Asociaţia One World Romania, Cărtureşti
Parteneri: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România.

 Toate articolele despre Festivalul de Film Documentar One World România, 2017


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 La One World Romania 2018 continuă programul de peţitorie Civil Society Pitch, Comunicat de presă
 Normal Autistic Film - Premiul One World Romania, 2017, Comunicat de presă
 Pentru ca nimeni, niciodată - A German Life la One World Romania, 2017, Mihai Brezeanu
 Program şi sinopsisuri One World Romania, 2017, Comunicat de presă
 Program de început de weekend la One World Romania 2017, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de Film Documentar One World România, 2017


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer