februarie 2017
Festivalul de Film Documentar One World România, 2017
Între 13 şi 19 martie 2017 ajung la Bucureşti documentarele selecţionate pentru cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania. Dintre cele peste 60 de filme, trei vor avea premiera mondială la #OWR10, alte două vor fi proiectate în premieră în Europa şi aproape toate celelalte vor fi prezentate în premieră naţională.

Printre temele deja tradiţionale ale festivalului se află justiţia, un subiect care, la data alcătuirii programului, a devenit extrem de actual atât în Statele Unite, cât şi în România. În secţiunea numită Dreptate fără frică, se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Un alt subiect abordat constant de One World Romania este cel al sistemelor de sănătate din diverse colţuri ale lumii. Secţiunea Bolile Sănătăţii ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autişti cu etichetele puse de o societate inflexibilă.

În secţiunea Jocurile fricii, 6 documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăuşilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alţii ne transformăm în mici torţionari ca să mascăm propriile slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulţii reproduc excluderile celor percepuţi ca străini sau inferiori. Iar în mintea şi sufletul unui tânăr finlandez vedem întreaga evoluţie de la spaima de violenţa altora la dorinţa de a comite violenţă la rândul tău.

Aşa cum am făcut şi în alţi ani cu Africa sau Orientul Mijlociu, şi în acest an încercăm să facem un portret al unei regiuni - prin filme documentare. Anul acesta secţiunea Focus este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată, a realităţii din regiune.

În fiecare an la One World Romania am descoperit filme recente, curajoase şi inovatoare, pe care ne-a fost greu să le includem într-una dintre secţiunile tematice. Aşa a apărut Delicatessen, o secţiune care reuneşte 7 filme extrem de diverse, printre care documentarul animat Tower - care prezintă primul atentat într-un campus american în anii '60. Sau Liberami, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face şi mini-exorcisme prin mobil.

Surprizele pregătite de One World Romania pentru cea de-a zecea ediţie nu se opresc aici. Ca în fiecare an, avem o serie întreagă de evenimente conexe care vor avea loc în perioada 14 - 19 martie 2017. De asemenea, în curând vom anunţa şi care sunt invitaţii One World Romania 2017, cu care vă veţi întâlni după fiecare proiecţie din festival.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană - Reprezentanţa în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: Grupul CEZ în România, Staropramen, Fundaţia Sensiblu, HBO România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Firma de Avocatură Boanţă, Gîdei şi Asociaţii, Hieroglifs Translation România, GETICA, Samsung Smart Printing