Documentarul lui Cătălin Farcaş, Frăţia va fi prezentat în premieră europeană la One World Romania. Filmul prezintă povestea singurului club de fotbal din România care are un portar cu dizabilităţi şi un antrenor de culoare. Mai mult decât o poveste despre spiritul fotbalului, Frăţia este un documentar candid despre faptul că în România divizată de azi e posibil să te asociezi pentru o pasiune comună. (Citeşte mai mult)
A început ploaia este o co-producţie româno-italiano-britanică, regizată de Michele Lancione şi prezentată în premieră internaţională la Bucureşti. Filmul aduce în discuţie problema dreptului la locuire în contextul unui stat disfuncţional ce refuză să-şi protejeze cei mai vulnerabili cetăţeni. Regizorul combină secvenţe filmate în timpul evacuărilor din strada Vulturilor din Bucureşti (2014-2016) cu explicaţii ale specialiştilor şi activiştilor implicaţi în sprijinirea celor evacuaţi. (Citeşte mai mult)
Varză, cartofi şi alţi demoni - documentarul lui Şerban Georgescu, proaspăt nominalizat la Premiile Gopo 2017 - explorează dinamica paradoxală a agiculturii româneşti practicate în satul Lunguleţu, unde 1.000 de mici fermieri produc anual mult mai mult decât pot vinde. (Citeşte mai mult)
Radu Jude, Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan şi Monica Lăzurean Gorgan sunt cei patru regizori români ale căror filme ce urmează a fi proiectate la One World Romania se află încă în diferite stadii ale producţiei. Pentru cineaşti e vital să îşi testeze ideile şi imaginile printre oameni, să primească feedback şi să li se audă vocea. Pentru One World Romania, e important ca temele propuse de cineaşti să fie dezbătute de societate şi ca spectatorii să înţeleagă procesul de transformare a unei idei în film.
Pe 14 martie 2017 la Cinema Muzeul Ţăranului, Radu Jude va prezenta Ţara moartă - un film care foloseşte Colecţia de fotografii Costică Acsinte ca fundal pentru o naraţiune construită din întregistrări de arhivă şi texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareşalul Antonescu.
Miercuri, 15 martie 2017 la Cinema Union, Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan vor arăta un fragment de montaj din documentarul Procesul - un film care urmăreşte cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o.
Joi, 16 martie 2017 ne întâlnim tot la Cinema Union cu Monica Lăzurean Gorgan, co-realizator al documentarului Circuit. Circuit este un film despre exploatarea forestieră, despre oamenii din toate zonele României care trăiesc de pe urma ei şi despre un om care porneşte într-o călătorie pentru a salva pădurea şi, în secret, întreaga lume.
Programul complet al festivalului este disponibil online, iar biletele se pot achiziţiona de aici. Cei care îşi cumpără abonamentele generale pentru #OWR10 în perioada 28 februarie - 5 martie 2017 vor primi cadou din partea festivalului un tricou "Revoluţia nu-i o modă". Au mai rămas doar 13 zile până la festival, pregătiţi-vă!
Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanţa în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: Grupul CEZ în România, Staropramen, Fundaţia Sensiblu, HBO România, BRD Groupe Société Générale, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, S.C.P. Boanţă, Gîdei şi Asociaţii, BlackCab, Hieroglifs Translation România, Samsung Smart Printing
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, Forumul Cultural Austriac, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Institutul Balassi- Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Republicii Armenia în România, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Galeria Posibilă
Bilete prin: Eventbook
Energizaţi de: Escobar Café
Îndulciţi de: Cristine de casă
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Radio România Cultural, TANĂNANA, DOR, Revista Arte şi Meserii, Hotnews.ro, LiterNet.ro, Think Outside the Box, Scena9, Sub25.ro, All About Romanian Cinema, Bucharest City App, Dissolved Magazine, GETICA.